Jump to content

Nem vagy gyenge, ha külső segítséget kérsz

2024. 10. 16. 19:00

Ha felismerjük gyengeségeinket, hiányosságainkat és szakértőtől informálódunk, kérünk segítséget, az nem gyengeség és butaság. Sőt, az okosság, a bátorság mutatója lehet.

Egyre elfogadóbb a világunk, így az sem szégyen, ha valaki nyíltan vállalja, hogy pszichológushoz fordult problémájával. Van olyan, ami túlnő a hatáskörünkön és az erőnkön, így saját magunk nem is birkózunk meg a problémánkkal. A mentális egészség fontossága legalább olyan egyértelmű, mint ahogy testi egészségünkre figyelünk. Ennek következtében egyre többen ismerik fel, hogy szükségük van pszichológusra. Mikor és miért érdemes szakemberhez fordulni?

Amikor a stressz túlnő rajtunk

Modern életünk állandó rohanással, stresszel, kihívásokkal és elvárásokkal van tele. Ha ezek állandósulnak, könnyen kialakulhatnak hosszú távú problémák, mint a szorongás, az álmatlanság, depresszió. Ha már nem tudunk egyedül megbirkózni ezekkel, egy pszichológus segíthet abban, hogy jobban megértsük és kezeljük ezeket az érzéseket.

Életvezetési döntések és krízishelyzetek

Mindannyiunk életében előfordulnak olyan időszakok, amikor fontos döntéseket kell hozni. Ezek nagy terhet róhatnak ránk bármelyik területet érintse (munka, magánélet). A döntéshozatal nagy stresszel járhat és érzelmi nehézségeket okozhat. Egy külső, objektív szakember segíthet abban, hogy tisztábban lássuk a lehetőségeinket, megértsük a belső motivációinkat, könnyebbé váljon a döntés, választás. A döntést magunknak kell meghozni, de egy szakember segíthet abban segíthet, hogy magabiztosabban és tudatosabban válasszunk.

Párkapcsolati problémák

A párkapcsolati problémák gyakran nehezen megoldhatók, vagyis annak tűnnek.  Sok pár eljut arra a pontra, amikor úgy érzi, nem talál megoldást a problémáira.

Gyász és veszteség feldolgozás

A veszteség és a gyász mindenkit elér előbb vagy utóbb. Ám ez olyan történés lehet, amelyet nehéz elfogadni és feldolgozni. A gyász folyamata mindenkinél másképp zajlik, és vannak, akiknél hosszú ideig elhúzódhat. Ha a fájdalom túl nagy teher és azzal valaki nem tud megbirkózni és úgy érzi, hogy egyre inkább a mélybe húzza, jól jöhet a pszichológus felkeresése.  

Mentális betegségek

A szorongás és a depresszió gyakran észrevétlenül alakulnak ki, és sokáig rejtve maradhatnak még az előtt is, akik szenved tőle. Márpedig mindkettő olyan állapot, amely rontja az egyén életminőségét és hosszú távon a fizikai egészségét is.

Önfejlesztés és önismeret

Van, aki a fent felsoroltak közül egyiket sem éli meg, ám úgy érzi, hogy önfejlődéséhez szükség van egy szakember segítségére. Az elakadások, a belső konfliktusok megértése vagy a személyes fejlődési igény is arra vezérelhet, hogy pszichológust keressünk fel.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)