Jump to content

Ételek, melyekről nem is sejtenénk,hogy mérgezően hathatnak szervezetünkre! II.

2016. 10. 25. 10:00

Az étkezés életünk részét képezi, nem csak táplálja a szervezetünket, de egy kiadós lakoma élvezetet is nyújt, testünknek és lelkünknek egyaránt. Azonban gondolná,hogy vannak olyan kedvelt csemegék, melyek túlzott vagy gondatlan fogyasztása mérgező hatású, esetleg az életünkbe is kerülhet?

 

Nézzük melyek azok az ételek, melyek fogyasztásánál nem árt körültekintőnek lennünk!

Kávé

 

A kávé magas koffeintartalma miatt, 1-3 óra leforgása alatt 5-10%-al növelheti a pulzusszámot, ezen kívül túlzott fogyasztása álmatlanságot okoz, valamint a fogzománcot is károsítja, elszínezi. Okozhat hőemelkedést, szorongást, remegést, esetleg hasmenést. A túlzott koffein fogyasztás ingerlékenységet eredményez.

Ez főként azoknál fordul elő, akik a normál mennyiségnél többet fogyasztanak, kényszeres kávéfüggőség esetén. Ezesetben a kávé nem serkentőleg hat a szervezetre, hanem megterheli,ugyanis a máj nem képes a felesleges koffeint feldolgozni, így mérgezési tünetek lépnek fel.

A reggeli kávé a későbbiek során megbosszulhatja magát, gyomorfekélyt és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Koffein fogyasztása heves szívdobogást, rosszullétet, intenzív verejtékezést és súlyosabb esetekben ájulást eredményezhet. Kutatásokkal igazolták,hogy a rendszeres kávéfogyasztók körében nagyobb aránnyal fordult elő szívbetegség, továbbá a koffein felelős bizonyos degeneratív betegségek kialakulásáért, mint pl az érelmeszesedés és a cukorbaj. A kávéban található csersav és koffein émelygést, hányást, gyomorégést, azaz gyomorproblémákat okozhat. Kávéfüggőség esetén mindennapos jelenség lehet a fejfájás, kézremegés, szívtáji nyomás. Túlzott fogyasztása, a kezdeti serkentő hatás elmúltával, fáradtsághoz, álmossághoz és teljesítményromláshoz vezet. Ritkább esetekben, túlzott fogyasztása a fogamzóképességre is negatív hatással van, csökkentheti a születendő gyermek súlyát. Ezek a káros hatások, a többi koffein tartalmú italra is egyaránt jellemzőek.

Halak

Az emberek 90%-a úgy gondolja, hogy halat enni egészséges. Azt azonban kevesen tudják, hogy rengeteg szennyező anyagot vihetünk be általuk a szervezetünkbe. Fő problémát a halak higany tartalma okozza, ezenkívül a PCB (poliklórozott bifenil) és dioxintartalma is káros lehet. Mivel vízi állatokról van szó így rovarírtó, növényvédő szerek és egyéb a vízben található káros anyagok is bekerülhetnek a halak szervezetébe. A magas higanyszint a felnőtt embereknél idegrendszeri károsodáshoz, még a gyermekeknél fejlődési rendellenességek kialakulásához vezet. Bizonyos kutatások azt mutatták,hogy alacsony higanyszintnél is előfordulhatnak problémák. A kardhal, makréla és a pisztráng tartalmazza a legnagyobb dózisban a higanyt,ezzel szemben a rák, tonhal, lazac, tőkehal és a harcsa a biztonságosabb halak közé sorolható. A magas PCB tartalom a rákos sejtek elszaporodását eredményezheti, ezen felül súlyosabb szívbetegségek kialakulásáért is felelős. További problémákat okozhat, ha a halat nem megfelelően tartosítják, nem hűtik eléggé, vagy ha éppen mérgezett/romlott halakkal tárolják egy helyen.

Burgonya

Az egyik legmegdöbbentőbb lehet a mérgező ételek listáján, de aggodalomra semmi ok, nem minden esetben okoz problémákat. A zöld vagy zöld foltos burgonyával azonban vigyázni kell, ugynis ez nem pusztán egy egyszerű szépséghiba, hanem mérgező vegyi folyamatok eredménye. Ugyanis, ha a krumplit nem megfelelő körülmények között termesztik, akkor a gumó egy része kilóg a talajból és a napfény hatására mérgező anyagokkal, mint a solanin, chaconin és glycoalkaloida töltődik fel.

Ezek az anyagok a zöldségen kívül, az emberre is ártalmasak lehetnek. Fogyasztás után 8-14 órával rosszullétet, fejfájást, szédülést, hányást, legrosszabb esetben hallucinációkat eredményezhetnek. Ez azonban nem csak a zöld, de a túlérett vagy csírázó burgonyák esetén is előfordulhat. Fogyasztás előtt fontos, hogy a zöldülő/csírázó részeket mindenképp távolítsuk el. Minden esetben ajánlott a zöldséget jól meghámozni, és megfelelő ideig forralni/főzni, ekkor ugyanis eltávoznak belőle a szervezetünk számára nem kívánatos anyagok.

Csokoládé

Mielőtt megijedne, a csokoládé az emberekre nézve, -azon kívül,hogy hízlal- nincs mérgező hatással. Azonban kevesen tudják, hogy a teobromin tartalma miatt, a háziállatok számára veszélyes. Egy magasabb kakaóvaj tartalmú csokoládé esetén, már egy kocka is súlyos problémát okozhat a kedvenceinknél. Egy kisebb testű kutya számára egy kocka elfogyasztása is végzetes lehet. Tünetei megegyeznek a koffein túladalogás tünetével, szívük hevesebbn ver, fellép a nyugtalanság érzése, lihegés, gyors és követhetetlen mozgás. Legrosszabb esetben pedig bekövetkezik a szívleállás. Tehát nagyon fontos, hogy amennyiben kedvence kérlelően nézné, mikor épp édességet falatozik, akkor se lágyuljon el a szíve.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)