Miheller Pál, a II. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense szerint, a bélbetegséggel küzdők 10-12 százaléka gyermek. Nem tudni pontosan, mitől alakult ki ez a kór. Az biztos, hogy főleg a nyugat-európai civilizált, fejlett higiéniás körülményekkel rendelkező társadalmakban volt gyakoribb, és ahogy ezek az előnyös körülmények a délebbi és keleti országokban is gyakoribbá váltak, a betegség egyre gyakoribbá vált nálunk is.
Ebből arra lehet következtetni, hogy az életmódunkkal, életkörülményünkkel kapcsolatos okai vannak a betegség megjelenésének.
Mire figyeljünk?
A szakember szerint, a betegséget nem lehet megelőzni, de hasi panaszok, véres széklet, fogyás vagy láz esetén érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.
A krónikus gyulladásos bélbetegségnek két típusát ismerjük, az egyik a Crohn-betegség, a másik pedig a fekélyes vastagbél-gyulladás, utóbbinak első tünetei közé tartozik a véres hasmenés. A Crohn-betegség alattomosabb betegség: visszatérő hasi fájdalmak jellemzik, és főleg a fiatal korcsoportban gyakori. A betegség esetében bár van örökletesség hajlam, ám nem úgy örökölhető, mint a klasszikus betegségek – húzta alá a docent, kiemelve, hogy az esetek nagy részében gyógyszeres kezeléssel a betegség uralható, ám vannak olyan időszakok, hogy 2-3 évente a beteg ismét visszaesik.
Mit tehetünk ellene?
A diéta, étkezés megváltoztatása mindenképpen fontos, és vannak bizonyos szabályok, melyeket érdemes betartani, például a gyorséttermi ételek, a durva rostok kerülése, és normális, vegyes táplálkozás. Az első lépés, hogy szakképzett dietetikushoz forduljunk. Magyarországon a betegség körülbelül 40 ezer embert érint, döntő többségük 20-40 közötti életkorú fiatalember.