Jump to content

Mire figyeljenek, hogy a férfiak megéljék a 70 évet

2014. 04. 28. 10:34

Tény, a férfiak nem szeretik maguknak sem elismerni, ha betegek. Ha szerencséjük van, a párjuk rávezeti a fölismerésre. A nők tudják, a férfi önképébe nem illik bele a betegség, amely lelki okokra is visszavezethető, hisz már gyerekkorban megtanulta, hogy „csak a gyengék nyafognak”. A magyar férfiak születéskor várható élettartama (69,8 év), ami jóval rövidebb, mint a nőké (77,8 év). Ezért lenne fontos, hogy tudomást vegyenek a panaszaikról, testük korral járó változásairól. Sokszor a legapróbbnak tűnő panaszok is komoly problémát jelenthetnek.

Sokszor egyértelmű, hogy kevés az alvás, a pihenés. Ha viszont valaki eleget aludt, ennek ellenére fáradt, az keresse meg a jelenség okát. Többnyire egyszerű hiány áll a háttérben: keveset evett vagy ivott, kevés oxigént szívott a szabadlevegőn. Ha az életmódváltás után is megmaradnak a gondok, akkor az orvosnak kell tisztáznia a baj okát. Azonban nem szabad elmenni a tünetek mellett szó nélkül, ugyanis lehet fertőzés is a tompultság oka.

Idősebb korban számos férfit „nem hagy aludni” a vizelési inger. Az ok a prosztata megnagyobbodása, ami nyomást gyakorol a húgyhólyagra, ezzel ingerli. Érdemes rávenni a férfiakat, hogy este kerülje a vízhajtó italokat, a kávét, feketeteát, alkoholt. Viszont napközben legalább két liternyi folyadékot tanácsos elfogyasztania. Természetesen súlyosabb esetben az urológus fölkeresése elkerülhetetlen.

Az idő előre haladásával rövidebb és rosszabb minőségű lesz az alvás. Megváltozik a pihenés ritmusa is, kevesebb a mélyalvási fázis. Általában sokkal felszínesebb az éjszakai nyugalom, mint a fiatal években. A horkolás is ronthat a helyzeten, különösen a kimaradó lélegzetvételek miatt. A jó alvás feltételeit ugyanakkor megteremtheti a rendszeres napirend, az emberi kapcsolatok ápolása, a sok mozgás és a túlsúlytól való megszabadulás. Segítenek a nyugtató, elalvást segítő gyógyteák.

Ugyanilyen alattomos dolog a légszomj, aminek számos oka lehet. Utalhat a hörgők vagy a tüdő megbetegedésre, de az elhízásra, vagy akár a szívelégtelenségre is. Ha a férfi gyorsan kifullad, és közben heves szívdobogást tapasztal, azonnal orvoshoz kell fordulni.

fotó:freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/kiskegyed.hu