Jump to content

Mikortól számítunk öregnek?

2014. 05. 15. 09:24

A legtöbb ember fél az öregedéstől, az elmúlástól. De vajon mi zavarja benne őket leginkább, mikor kezdenek el foglalkozni vele, hogyan próbálják késleltetni, egyáltalán mikortól számít öregnek valaki? Egy 800 főt meghaladó – többnyire nők körében - végzett felmérés ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat, melyek eredményét egy klinikai szakpszichológus és egy plasztikai sebész értékelte. De vajon mikortól is számítunk öregnek?

Talán nem is meglepő, de leginkább a test változása zavarta a felmérésben résztvevőket az öregedés során. Emellett a megkérdezettek egyötödének a felbukkanó betegségek, az „itt fáj-ott fáj” okoz problémát. Sokan lelkileg viselik nehezen a „megpróbáltatást”, míg az emberek egytizedének az okoz gondot, hogy az idősebbeket kevésbé értékeli a társadalom.

A megkérdezettek több mint 33%-a sportol és egészségesen étkezik, közel 25% krémeket és kezeléseket használ. Közel 9% házi alapanyagokból pakolásokat készít, kb. 6% pedig plasztikai sebész segítéségét veszi igénybe. Kevéssel több mint 26% azonban sehogy nem veszi fel ellene a harcot.

Viszont az öregedés közeledtével, egyre természetesebbé válik a plasztika. A megkérdezettek több mint fele úgy véli, a beavatkozásoknál csak az elítélendő, ha túlzásba viszi az illető a műtéteket. A másik oldal jóval kisebb, hiszen mindössze mindössze 6,5% ítéli el, ha valaki plasztikai sebész segítségét veszi igénybe.

De vajon mikortól is számítunk öregnek? Itt teljes a zűrzavar, hiszen a válaszadók több mint fele csak 46 év felett kezdett először foglalkozni az öregedéssel, közel negyede pedig 36-45 év között. A megkérdezettek kevéssel több mint 42%-a szerint 70 év fölött számítunk öregnek, közel 30% szerint 60 év fölött. A legtöbben (35,38%) 80 éves korig akarnak élni.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/egeszsegtukor.hu