Jump to content

A menopauza lelki változásokkal is jár

2014. 06. 02. 11:27

A változókor kezdetén, nem csak testi tünetek és változások jelentkeznek mint amilyenek a hőhullámok, a hajhullás vagy a hüvelyszárazság. A nők életének ezt a szakaszát lelki változások is jellemzik. A változókorban lévő nők, gyakran olyan változásokon mennek keresztül, mint a fiatal lányok tinédzser korban. Előfordul, hogy „ragyognak” az optimizmustól, önbizalommal teltek és életvidámak, a következő percben viszont egy apróság miatt könnyekben törnek ki, ingerültek és mérgesek. Néhány nőnél kezelést igénylő depresszió is kialakulhat.

A labilis lelkiállapotért részben a hormonok tehetők felelőssé. Az ösztrogén nem csak a testet befolyásolja, hanem az érzelmi életet is. Érzelemfokozóként hat és aktiválja a központi idegrendszert. A hormonszint ingadozása az ismert pszichés tünetekhez vezet. A stressz, a fáradtság és a testi betegségek befolyásolják az ösztrogénháztartást, és a hangulatra is hatással vannak.

Azonban a külső életkörülményeknek is van része abban, hogy a változókorban az érzésvilág egy hullámvasúthoz való utazáshoz válik hasonlóvá: párkapcsolati problémák, a gyerek(ek) elköltözése, munkával kapcsolatos félelmek, a nőies vonzerővel kapcsolatos kételyek. Magánéleti és munkával kapcsolatos törések, különösen gyakran következnek be ebben az életszakaszban, és nagy terheket rónak a nőkre.

Beszélje meg orvosával, hogy mi a legmegfelelőbb terápia. Nem kell szégyellni ha lelki segítséget keres a nem szűnő vagy nagyon megterhelő változókori pszichés problémák esetén. Ajánlott felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert, aki elmondja van-e kezelést igénylő pszichés betegsége, és ha igen, meg is kezdhetik a megfelelő kezelést. Annak ellenére, ahogy a köztudatban él, a depresszió a változókorban nem fordul elő gyakrabban, mint más életszakaszokban.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkeielet.hu/webbeteg.hu