Jump to content

Valóban véget ér a nőiesség ötven körül?

2014. 06. 17. 18:12

Sok nő úgy gondolja, a klimax után vége mindennek. Nemcsak testi, lelki tünetekkel is jár a változó kor, és sok nő viseli nehezen ezt a változást. Mások azonban úgy tekintenek rá, hogy egy gonddal kevesebb, innentől kezdve már nincs szükség a nőgyógyász tanácsaira. Tényleg véget ér a nőiesség ötven körül? Egy nő azonban nem attól lesz nő, hogy hormonjai vannak meg havi ciklusa, hanem attól, hogy nőként éli az életét. Bizonyos anyagcsere-folyamatok megváltoznak, ezért érdemes áttérni a minőségi táplálkozásra, fokozottan megfelelni a szervezet mozgásigénynek. Jobban oda kell figyelni a D-vitamin és a kalcium bevitelére is.

A változókor ideje a nyolcvanas évtizedben a 40. év körül volt, azóta eltolódott az ötvenes évekre. Dr. Templom József nőgyógyász szakorvos tapasztalatai szerint az 1965 után született hölgyeknél újabban megint korábban kezdődik, úgy 46–50 éves kor között. Ennek számos oka lehet. A tudomány még nem tisztázta, hogy az egészségtelen életmód, a környezeti terhelések vagy éppen a stressz mekkora szerepet játszik mindebben.

Sokan úgy vélik, hogy a klimax után nem kell nőgyógyászhoz járni, hiszen már nem veszélyeztettek. Azonban bizonyos rosszindulatú daganatos folyamatok gyakorisága a változókor után megnövekszik. Az emlő- és a méhtestrák előfordulása emelkedik, ezért 65 éves korig mindenkinek javasolt az évenkénti rákszűrés, hogy idejében felfedezhessék, ha kedvezőtlen folyamat indult el.

A hormonpótlással csökken a hőhullámok valószínűsége, javul a közérzet, s a szöveteknek is jót tesz. Mellékhatásuk nem ismeretes. Templom doktor arra is figyelmeztet: a nőgyógyászt 65 éves kor felett is érdemes 12 havonta felkeresni.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/szabadfold.hu