Jump to content

Nyugdíj és depresszió

2014. 07. 30. 19:00

Elérkezett az az idő, amiről fiatalon annyit ábrándozott az ember. A sok évtizedes munka után következik a jól megérdemelt pihenés, önfeledt pillanatok az unokákkal, kertészkedés, nyugalom, kirándulások, beszélgetések a barátokkal, vagyis a nyugdíjas évek. Igen ám, de mi van akkor, ha ezt az ember nem úgy éli meg a nyugdíjazás kapujában, mint ahogy azt annak idején eltervezte?

Sokan ugyanis gyakran feleslegesnek érzik ebben a helyzetben magukat. Ráadásul egyre jobban kiszolgáltatottá válik majd a családjának és a társadalomnak. Mindennek fejében még egyre sűrűbben jelentkeznek fizikai megbetegedések, csökken a mobilitás és már a teljesítőképesség sem a régi. A napi rutinfeladatok megoldása is nyűgösebben megy, azok elvégzése hosszabb időt vesz el. Az öregedés folyamatával együtt járhat a depresszió is.

Az idős emberek depressziója komoly lelki szenvedés, amelyet előidézhet lelki probléma, vagy akár pénzügyi és egészségügyi baj is. Ez vagy ezek által olyan lelki harcok dúlnak az idős ember agyában, szívében és testében, hogy komoly egészségkárosodáshoz, az életminőség romlásához vezethetnek. Ha pedig belekerül ebbe az ördögi körbe, akkor a depresszió által felgyorsul a betegség folyamata, a meglévők is súlyosabbá válhatnak, akár az élethossz is rövidülhet.

Fontos lenne, hogy az idős személy családtagjai időben felismerjék a problémát, mert az élettől való elidegenedés sokszor sodorja az elkeseredett, kétségbeesett idősöket az öngyilkosság peremére. A nyugdíjazással és az idősödéssel járó lelki, fizikai bántalmak során kialakuló depresszió jelentkezhet hangulati változásokban, például alvászavar, lehangoltság, szomorúság, elzárkózás, de akár testi megnyilvánulásai is lehetnek.

Ebben az esetben segítséget nyújthat a gyógyszeres vagy pszichoterápiás kezelés. A súlyos depresszív hangulat felszámolásában nagyon sokat segíthet a fájdalomterápia, ugyanis a testi fájdalom okozhatja a hangulattalanságot, kedvetlenséget, szomorúságot.

Az egész életükön keresztül keményen dolgozó, mindig sokat teljesítő emberek egy része nagyon nehezen éli meg a kényszerpihenő elérését. Még van erejük, szaktudásuk, mégsem kellenek, mert öregek. Még a saját otthonukban sem találják fel magukat. Nem örülnek, hogy otthon lehetnek, hogy azt csinálhatnak, amit csak szeretnének. Némelyik nyugdíjas embertársunk a depresszió irányába halad, ahelyett hogy boldogan töltené hátralévő szabadságát.

Azok az idős emberek, akik a feladatvesztés miatti lelki bajait normál módon tudják kezelni, a megváltozott életükben új feladatokat, örömöket képesek felfedezni és gyakorolni, biztosan elkerülik a nyugdíjazással járó depressziót.

(Forrás: iranyausztria.hu)