Jump to content

Táplálkozási zavar

2014. 10. 03. 16:00

A kövérség miatti szorongás, és kisebbségrendűségi érzés oka a testképzavar, a kóros elégedetlenség.

A táplálkozási zavar olyan mértékű szorongást is képes generálni, amikor az illető azt hiszi, meg fog halni, ha akár egy pár dekát is hízik.

A beteg nem reálisan méri fel a testsúlyát, és legyen bár tényleg kövér, vagy kórósan sovány, aránytalannak látja a testét. Hiába is bizonygatná az ellenkezőjét bárki. Ha van ilyen ismerősöd, ne légy rá dühös, ingerült, ne kiabálj vele, nem fogsz eredményre jutni. Nem tehet róla, hiányzik belőle minden racionalitás. Nem ismeri el, hogy beteg lenne, és ingerült azokkal szemben, akik „szabályozni”, segíteni akarnák. Az evészavart a legjobb pszichoterápiával kezelni, hiszen már következménye valaminek.

Természetesen a fogyókúra egészséges határokon belül része lehet az egészséges életmódnak. Mindig reális célokat kell kitűzni, hiszen az irreális céloknál el van könyvelve a kudarc, és máris jön a negatív visszacsatolás. Innen már csak pár lépés lehet a táplálkozási zavar. Az a fogyókúra a normális, amin nem gondolkodsz állandóan, s nem befolyásolja negatívan a munkádat, és a kapcsolataidat.

(Forrás:lelkielet.hu / Fotó:doctorstevenpark.com)