Jump to content

Alzheimer diéta a fitt agyért!

2015. 01. 16. 11:30

A feledékenység megelőzhető Jürgen Vorman professzor, biokémikus, táplálkozástudós kutatásai alapján!

Az Anti-Alzheimer kúra című könyvét nagy érdeklődés övezte, és már a magyar fordítása is megjelent!

A demencia tünetei Először a rövidtávú memória romlik, később az egyéb mentális képességek is romlanak. A beteg elveszti az emlékezetét, a személyiségét, és végül az életét.

Döntő az életkor Az Alzheimer kór korai formája már 60 éves kor előtt (a betegek 5%-a) jelentkezhet, 65 éves koron felül kockázata 5 évenként megduplázódik.

Rizikófaktorok Kialakulásában szerepe van az életmódnak, a táplálkozásnak, a mozgásnak, a szellemi aktivitásnak, és a társadalmi életnek. Családi halmozódás az esetek 5-10 százalékában tapasztalható csupán, és nagyobb a rizikó, ha elsőfokú rokon érintett.

Az alzheimeres agy Az Amerikai Diabétesz Társaság szerint a demenciában érintett agy 25 százalékkal kevesebb glükózt képes felvenni, mint az egészséges, vagyis nem jut elegendő energiához. Az alzheimeresek agyában tehát csökken az inzulin-fogadókészség, ezért az USA-n belül 3-as típusú cukorbetegségnek tekintik ezt a kórt. Aki tehát cukorbeteg, kétszeres esélye van arra, hogy Alzheimer-es lesz. Innen ered a diéta ötlete, melynek lényege, hogy glükóz helyett más üzemanyagot kell találni az agy számára, természetesen csökkentett szénhidrátfogyasztás mellett.

A diéta alapjai A sejtek kémiai energiaforrása az adenozin-trifoszfát, azaz az ATP. Az ATP elsősorban glükózból, és szénhidrátból készül. Viszont koplalás mellett a szervezet zsírokból is képes előállítani az ATP-t, mégpedig a ketontestek lebontásával, és így fedezni is képes az agy energiaszükségletét. Ezért alkalmas a ketogén diéta egyes neurológiai betegségek kezelésében, pl. a diabétesz, és az epilepszia gyógyításában.

40 év felett érdemes Q10 kapszulát szedni, mert szükséges az ATP képződéséhez. A ketogén diéta savasodást okozó hatását érdemes zöldségekkel, és gyümölcsökkel ellensúlyozni. A demencia kockázatát csökkentik továbbá az antioxidánsok, az A-,C-,D-,E-vitamin, és a magnézium.

A zsírok közül a kókusz-és a pálmaolaj ajánlott, mert közepes hosszúságú szénláncú zsírsavai a májban ketonokká alakulva üzemanyagként szolgálnak az agy, és más szervek számára. A kókuszzsír szinte minden étkezéshez fogyasztható:kenyérre kenve, felvágottakkal, salátákhoz, teasüteményekhez, húsos egytálételekhez.

(Forrás: Prof.Dr.Jürgen Vormann -Dr.Klaus Tiedemann: Anti_alzheimer kúra. Táplálkozással a feledékenység ellen / Fotó:livhomeblog.com)