Jump to content

Nehezedre esik a mozgás?

2015. 02. 09. 06:00

Akkor problémád van a látásoddal! Amikor a mozgásról van szó, sokan másképp látják a világot, amilyen. De van remény!

A látás az egyik legfontosabb érzék, ennek segítségével azonosítjuk, és értjük meg azt, amit látunk. Mivel az érzékelésünk szubjektív, az, amit látunk, igazából egy szűrt tartalom, amit a saját lelki szemeid szűrnek. A diétázók pl. nagyobbnak látnak egy almát is, mint azok, akik nem járnak szorosan a kalóriák nyomában.

Amit az adott pillanatban látunk a világból, amennyi információt akkor gyűjteni tudunk , nagyon csekély. De mivel meg kell értenünk, hogy mit látunk, az agyunk kiegészíti a részleteket, s így a látás szubjektív élmény lesz, vagyis tulajdonképpen az agyunkkal látunk.

Miért van az, hogy az egyik ember félig tele poharat lát, míg a másik félig üreset? Miért van az, hogy a januári mozgásról szóló ígéretek sok embernél kudarcba fulladnak Valentin-napra? Hová lesz a sok ígérgetés, és bátorítás, hogy ez az év a miénk lesz, és megcsináljuk? Különös, de az agyunk látása ellenünk dolgozhat. Ezért van az, hogy egyesek könnyebbnek, mások nehezebbnek látják a mozgást.

A test és az agy közösen formálják a világot, amit látunk. Azok, akik kevésbé fittek, vagyis magas a derék-csípő arányszámuk, egy pl. extra teherrel futva hosszabbnak látják a távolságot a célig, míg azok, akik fittebb voltuk miatt alacsonyabb arányszámmal rendelkeznek, rövidebbnek.

A motivált emberek vajon közelebbinek láthatják a célvonalat az alulmotiváltaknál? Egy kutatás úgy találta, hogy még a nem fitt résztvevők is közelebbinek látták a célt a fitteknél, ha hozzájuk képest kellő motivációval rendelkeztek.

A megoldás

Vajon van-e valamilyen trükk, amivel segíthetjük magunkat a sportolás útján? Igen! A neve: "Tartsd a szemed a fődíjon!” Ez legyen az irányelved. Ne nézz körbe, állítsd a reflektort a célra, s ezzel a stratégiával könnyebbnek fog tűnni a feladat. Vajon ez javít az edzés minőségén is, tényleg könnyebb lesz a feladat? Igen! Azok, akik koncentrálnak a célra, könnyebben is veszik az akadályokat.

Ez a stratégia egyszerűen használható, és nagy hatásfokú, legyél bármilyen edzettségi állapotban is. A tudatunkkal látjuk a világot, de meg tudjuk tanítani magunkat másképp látni.

Ha ezt megtanulod, akkor nemcsak az edzések lesznek könnyebbek, de a világ is kedvesebbnek, könnyebbnek tűnhet, és azzá is válhat.

(Forrás: Emily Balcetis: Miért találják egyesek a mozgást nehezebbnek, mint mások?)

További érdekességekért kattints ide, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!