Jump to content

Idősen is frissen, fitten!

2015. 02. 23. 20:52

A fizikális aktivitás képes pozitívan befolyásolni a testi és szellemi frissességet. A rendszeres testedzés ellensúlyozza a szervezet működési képességeinek romlását, csökkenti a betegségek kockázatát, s betegség esetén is segít a jobb életminőség elérésében.

A korábban fizikailag inaktív, mozgásszegény életmódot folytató idősek állóképessége - vagyis a szív teljesítőképessége, már hat hónapos edzésprogram után is jelentősen javul.

A rendszeres edzés fenntartja a csontállomány szilárdságát, az izomerőt, az izomtömeget, s megelőzi a csontritkulást. Sőt! A testmozgás hatására megélénkül az agy vérkeringése. Új idegsejtek képződnek, melyek hatására fokozódik a vérátáramlás az agyon, mely pozitív hatását az agy memóriával összefüggő egyik agyterületén fejti ki. A mozgás segít a leépülő neutronokat újratermelni.

Figyelj oda arra, hogy több szellemi kihívással találd szembe magad, őrizd meg tudatosan az észbeli képességeidet, hiszen az agyi funkciók rohamléptekben képesek leépülni.

Az öregedés során romlik az immunrendszer funkciója. A rendszeres fizikai aktivitás, mint non specifikus immunstimulus javítja az immunrendszer funkcióját.

Fontos, hogy az idősek nem csak a fizikális állapotukhoz válasszanak maguknak sporttevékenységet, hanem tartsák szem előtt azt is, hogy a lelküknek is megfelelő legyen a választott testedzés. Továbbá kell egy jó motiváció. Depresszió, magány esetén nagyon fontos, hogy ha lehet, társaságban sportoljanak.

A hétköznapi életbe beépített mozgásprogram – ellensúlyozza az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani hatásokat, csökkenti a mortalitást és a morbiditást, megnyújtja az élettartamot, különösen az aktív élettartamot.

A rendszeres fizikai tréning késlelteti az időskori demencia kialakulását.

A kor ne legyen korlátozó tényező! Eleinte érdemes 10 perccel kezdeni, majd fokozatosan elérni a napi 45-60 percet. nem az izzadáson van a hangsúly, hanem az izmok, ízületek, csontok karbantartásán.

Mielőtt rendszeresen edzenél, konzultálj háziorvosoddal!

(Forrás: Susan Greenfield: Identitás a XXI. században. HVG Press Kft. Budapest, 2009. / Fotó:healthandfitnesstalk.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!