Jump to content

Miért nem működnek a fogyókúrák?

2015. 03. 07. 20:55

A fogyókúrázás sikertelensége mögött tudományos háttér rejlik, s a diétázásnak inkább káros, semmint jótékony hatásai vannak. Élj inkább egy kevésbé fogyókúra-orientált életet!

Ijesztő, de a 10 éves lányok nagy része már fogyókúrázott legalább egyszer addigi életében. Ez persze csak a kezdet. Sokan rengeteg fogyókúrát kipróbálnak, de a kilók mégis vissza-visszaszöknek. A sikertelenség mögött a nők magukban keresik a hibát. A megoldás valójában nem a fogyókúra, hanem a tudatosabb étkezés.

A súlyunk függ attól, hogy mennyit eszünk, és attól, hogy mennyi energiát használunk fel. Az éhséget, és az energiafelhasználást viszont az agy is irányítja, legtöbbször a tudtunk nélkül. Ez azt jelenti, hogy a tudatos gondolkodásunk nagyon könnyen elterelhető. Így működik a légzés, vagy a járás is.

Az agyunknak van egy határozott elképzelése arról, hogy mennyi az ideális súlyunk, és ez a szabályozási tartomány +4,5 - 7 kg között mozog. Szabályozási pontunk felfelé mehet, de lefelé ritkán. A sikeres diéta nem viszi le a szabályozási pontot. Még akkor sem, ha utána évek teltek már el. A hipotalamuszban több mint egy tucat kémiai jelzés van, melyek azt jelzik testünknek, hogy hízzunk, míg több mint egy tucat másik azt jelzi, hogy faragjunk le súlyunkból. Ez a rendszer testünk jelzéseire reagálva módosítja éhségérzetünket, mozgásigényünket és anyagcserénket azért, hogy súlyunk állandó maradjon a változó körülmények ellenére is.

Ha sokat fogyunk, az agy azt úgy kezeli, mintha éheznénk. Az agy nem képes megmondani, kell-e fogynunk vagy sem. Ha sokat fogyunk, akkor éhesek leszünk, és a testünk kevesebb energiát használ fel. Azok, akik testsúlyuk 10 százalékát leadták, akár 250-400 kalóriával is kevesebbet égetnek, mert anyagcseréjük visszalassul. Ez azt jelenti, egy sikeres fogyókúrázónak ennyivel kevesebbet kell ennie élete hátralévő részében, míg egy eredetileg vékony személynek semmit nem kell változtatnia. (Dr. Rudy Leibel a Columbia Egyetem). Szomorú, de egy ideiglenes súlygyarapodás állandóvá válhat. Ha túl sokáig van súlyfeleslegünk, agyunk kikiálthatja ezt a súlyt normálisnak.

Az ösztönös evők (akik az éhség miatt esznek) kevésbé hajlamosak az elhízásra, és kevesebbet gondolnak az evésre. Az irányított evők (akik szabályozzák étkezésüket, fogyókúráznak) befolyásolhatóbbak a reklámok, és a svédasztalos menük láttán. A fogyókúrák megbízhatatlanok, hiszen a legtöbben visszaszedik, amit leadtak. Az is sokszor előfordul, hogy még többet szednek vissza. A kulcs még mindig az életmódváltás.

Ha a fogyókúrázás probléma, akkor mit lehet tenni? Figyelj oda tested jelzéseire evés közben! Tanuld meg, mikor kell megállni. Akkor egyél, amikor éhes vagy. Amikor étkezel, ne hagyd, hogy bármi elvonja a figyelmed. A fogyókúrák nem működnek, hiszen ha működnének, már minden ember vékony lenne. A fogyókúrák ráadásul táplálkozási rendellenességekhez, és önértékelési zavarokhoz is vezetnek.

(Forrás:Sandra Aamodt, Fotó: isagenixhealth.net)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!