Jump to content

Speciális rizsdiéta a testi-lelki egyensúlyért

2016. 07. 26. 19:00

A rizsdiéta egy közkedvelt módszer, amivel nem csak egészséges keretek között csökkenthetjük súlyunkat, de a diéta során lelkünk is feltöltődik, ugyanis a rizsből vitalitást és életörömöt is nyerhetünk.

A rizs gyógyító hatása ősidők óta ismeretes, az orvoslás és a természetgyógyászatban azonban, csak a természetes hántolatlan, natúr „biorizsnek” tulajdonítanak gyógyító erőt, amely testünket és lelkünket is regenerálja.

A hántolatlan, natúr rizs kémiai és energetikai egyensúllyal rendelkezik, Az egészséges szervezet nátrium és kálium aránya 5:1 és 7:1 között van, a natúr rizs öt rész káliumot és egy rész nátriumot tartalmaz.Továbbá megtalálhatóak benne a szervezetünk számára hasznos szénhidrátok, fehérjék, növényi zsírok, valamint vitaminok és ásványi anyagok. A gabona növények közül a rizsben van a legtöbb cukor, ezenkívül kalcium, foszfor, vas, cink, fluorid, B-, E-vitamin, és kovasav.

Összetétele teljes mértékig ideális ahhoz,hogy szervezetünk energiaszintjét pótolja és egyensúlyba hozza.

A rizst elkészítéskor speciális gyógyfűszerekkel keverik össze, ezáltal növelik az értékét, táperejét. A „gyógyrizs” hatására nem csak az egészséges súlycsökkenés megy végbe a szervezetben,de kedvünk is jobb lesz tőle. A rizsdiéta egy tudományosan felépített egyensúlydiéta, amely az életenergiát növeli.

Alapja az energia körforgásán alapuló egyensúlyi hatás. Az életenergia két, ellentétes és egymást kiegészítő párból áll, ezeket az energiaformákat egyes táplálékok képviselik. A pozitív pólushoz tartoznak, a hús, hal, a tojás és a só. Az egyensúlytól távol eső táplálékok csökkentik és gyengítik az életenergiát. A negatív pólushoz tartozó táplálékok, a fehércukor, a barnacukor, gyümölcs és szőlőcukrok, tejcukor, tea, kávé, mesterséges színezékekben és cukrokban gazdag ételek, italok, és a gyógyszerek.

Az egyensúlyhoz közelálló pozitív élelmiszerek a természetes édesítők és a belőlük készült édességek, amelyek alapja minden esetben a teljeskiőrlésű gabona és a tönköly. A negatív pólushoz legközelebb álló élelmiszerek az aktuális évszaknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök. A diéta során a rizs energetikáját megváltoztatjuk azáltal,hogy finomítjuk és ízesítjük helyes főzési eljárássalésmegfelelő olajjal. A diéta ideje 4 hét.
A hét nap alatt italként fogyasszunk 50%-os teintartalmú fermentálatlan zöldteát, amelyet köztes étkezésként fogyaszthatunk a tönkölykenyér mellé. Este a rizs mellé igyunk salaktalanító teát vagy gabonakávét kevés mézzel ízesítve, ez pótolja a szükséges cukrot a diéta során. A rizskúra alatt nincs éhségérzetünk, és a negyedik, ötödik napon az élvezeti cikkek iránti vágy is elmúlik. A diéta első pár napján fáradtnak érezhetjük magunkat, ami a méregtelenítés hatása. Ahogy a folyamat beindul egészségesebbnek, energikusabban érezzük magunkat, és sokkal derűsebbek leszünk.

Diéta a gyakorlatban

-Reggeli: teljeskiőrlésű tönkölykenyér, zöldtea, gabonakávé

-Köztes étkezés: teljeskiőrlésű tönkölykenyér, tönkölyből készült kétszersült, zöldtea,

-Ebéd: megfelelően elkészített rizs (fogyasztás alatt minimum 30-szor rágjuk meg), utána nyugtató vagy élénkítő tea

-Vacsora: rizs vagy rizskrém, tönkölykenyér

Reggeli előtt vegyünk be béltisztítást szolgáló keserűsót, amit (vacsorák után) elkészíthetünk az alábbiak szerint: ¼ literes üveget 2/3 részig töltsünk meg vízzel és keverjünk bele 1 teáskanál keserűsót, amit egy éjszakán át hagyjunk állni. Mielőtt ezt meginnánk meleg vízzel öntsük fel.

Rizsadagunkat 1-2 napra előre megfőzhetjük. Étkezésenként 3 csapott evőkanál nyers rizst számoljunk, ez 3-4 púpozott evőkanál főtt rizst jelent.
A rizst mossuk meg, csöpögtessük le, és egy fazékba tegyük főni másfélszeres vízzel. Közepes lángon, kevergetés nélkül addig főzzük, amíg lefő a víz. Fedő alatt, kevergetés nélkül kis lángon 30-45 percig pároljuk, amíg a víz le nem főtt róla, és a szemecskék ki nem pattannak.
Egy serpenyőt kenjünk ki hidegens sajtolt szezám vagy olívaolajjal és ebbe tegyünk 3-4 púpozott evőkanál rizst, amit 10 percig pirítsunk. A tűz és az olaj segítségével a rizs kémiai és energetikai szempontból megváltozik. A kész rizst néhány csepp tamari szójaszósszal vagy egy csipet szezámsóval, vagy pirított újhagymával fűszerezhetjük.

A diéta végeztével nem csak súlyunk csökken, de idegrendszerünk állapota, szervezetünk anyagcseréje is egyensúlyba kerül. Keringésünk és szívműködésünk normalizálódik, immunrendszerünk erősödik, ezen felül pedig szervezetünk külsőleg is megfiatalodik a káros anyagoktól való megszabadulás következtébenhatására. A rizsdiéta tehát egyensúlyt és harmóniát teremt kívül-belül.

 


(Forrás: lelkielet.hu;fogyokura.com l Kép: pixabay.com)