Jump to content

Sportolj katona módjára!

2016. 07. 30. 19:00

Nyáron a megszokott konditermes edzés helyett sokan választják a szabadtéri edzést, a futást, vagy a kültéri kondiparkokat. Ha kedvet kaptál egy kis sporthoz a szabadban, próbáld ki a boot camp-et!

 

Mi is az a boot camp?

Nálunk még kevésbé ismert, azonban a tengerentúlon napjaink egyik legnépszerűbb edzésformája. Az edzés az amerikai tengerészgyalogság erőnléti kiképzési módszerén alapul, a katonák mindennapos edzésének gyakorlatait tartalmazza, természetesen finomított formában. A módszer lényege, hogy a hétköznapi emberek számára is elősegítse azt a fizikai állapotot, amely hatására teljesítőképességünk is remekül fejlődhet.

Az edzés főként futásból, páros és egyéni testsúlyos feladatokból, anyagcsere serkentő gyakorlatokból, core-tréningből (a test tartó izmainak fejlesztése) állnak. Olyan eszközökkel kiegészülve, mint a TRX- kötél, medicinlabda, gumikötél, gumiabroncs, vagy akár egy fa vagy pad.

Az edzésről... 
Az edzéseket általában 8-20 főnek tartják szabadtéren, parkokban, és sportpályákon Egy edzés időtartama átlagosan 80-90 perc, ahol akár 700 kalóriát is elégethetünk. Az edzésen általában két edző is részt vesz, akik azon túl, hogy folyamatosan ellenőrzik a feladatvégzés helyességét, lelkesítik és ösztönzik a résztvevőket. A gyakorlatok a katonai kiképzések mintájára, katonai alakzatokban zajlanak, megfűszerezve olyan mozgásformákkal, mint a sprintfutás, sorversenyek, csoportos gyakorlatok.

Az első óra előtt mindig szintfelmérés történik, hogy a vezetők képet kapjanak a résztvevők fizikai állapotáról.

Kiknek ajánlott?

Azoknak kifejezetten ajánlott, akik állóképességüket, erőnlétüket szeretnék fejleszteni, hatékony, intenzív és mégis szórakoztató edzésen szeretnének részt venni. A társaság és az edzők garantáltan motiválni fogják a résztvevőket.

Ez az edzésforma testünket-lelkünket felpörgeti. Segít az alakformálásban, zsírégetésben, erősíti a csontozatot és az izomzatot. Egy-egy edzés után garantáltan megnő a szervezet energiaszintje, hatására nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz a közérzet és garantált az éjszakai nyugodt alvás is.

Bátran ajánlott ez a mozgásforma a nagyobb súlyfelesleggel rendelkezőknek is. Az órákra a lelkesedés és elszántság mellett, kényelmes sportruházatra, bokát tartó megfelelő és kényelmes cipőre, valamint törölközőre lesz szükséged. Mivel az óra során garantáltan leizzadsz majd, a folyadékpótlásról se feledkezz meg!

(Forrás: lelkielet.hu;mozgasvilag.hu l Kép:pixabay.com)