Jump to content

Sportolj kirándulás közben!

2016. 07. 31. 12:35

A teljesítménytúra egy egyszerű és nagyszerű mozgásforma, amit végezhetsz egyedül vagy többedmagaddal, kirándulás közben kényelmes tempóban, vagy akár erőltetett menetben.

A túra, mint mozgásforma rendkívül jó hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Hiszen alapja a gyaloglás, amit friss levegőn, a természetben végezhetünk. A teljesítmény túrák sajátossága, hogy térkép segítségével, előre kijelölt útvonalakon haladnak a résztvevők, azonban nincs vezetett irányítás, mindenki a saját tempójában haladhat.

A teljesítménytúrázás kortól és nemtől függetlenül végezhető, állóképességünket, fizikai erőnlétünket fejleszthetjük általa. Mindezek mellett lelkünk a friss levegőn, a pazar környezetben feltöltődik pozitív energiával, a természetben eltöltött órák relaxációnak is kiválóak. A gyaloglás átmozgatja testünket, formálja izmainkat, lábunk, fenekünk formásodik általa, tehát felér egy aerobikedzéssel, erősíti, felpörgeti szívünket, javítja testünk vérellátását.

Az aktív mozgás endorfintermelő hatással van szervezetünkre, növeli a boldogságérzetünket. Egy kiadós túra után, bár elfáradhatunk, de testünk-lelkünk feltöltődik, kiegyensúlyozottnak és elégedettnek fogjuk érezni magunkat.

A tereptúrákon akár 400 kalóriát is elégethetünk,tehát "fogyókúrának" is kiváló.

Egy dologra érdemes azonban odafigyelni, mindenki olyan túra útvonalat válasszon, ami a fizikai állapotának megfelelő. Mindig ügyeljünk a túra hosszára és az esetleges hirtelen szintemelkedésekre.

Amit mindenképp vigyél magaddal, kényelmes túraruha, szél és eső álló kabát, esetleg kesztyű, napszemüveg,valamint mindig legyen nálunk térkép vagy GPS,  a folyadékellátásról  pedig véletlenül se feledkezzünk meg.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép:pixabay.com)