Jump to content

Futni jó!

2016. 08. 26. 18:00

Örök érvényű igazság, hogy a rendszeres sportolás és az egészséges életmód hosszútávon segít megőrizni a testi-lelki egészségünket. A mindennapok stresszforrásait valamilyen módon muszáj levezetnünk, különben elménk, testünk, szervezetünk könnyen kimerülhet és megbetegedhet. Az egyik ilyen módszer lehet az egészségmerőzés érdekében a futás.

A futás könnyen végezhető sport, és rengeteg jótékony hatással bír. Fontos azonban, hogy, csak olyanok válasszák ezt a mozgásformát, akik nem szenvednek különféle szív és érrendszeri megbetegedésben, ugyanis a futás a vázizomzat jelentős részét terhelő mozgás, ily módon a szív és vérkeringést is jelentősen megterheli, a futás növeli a pulzusszámot, megemeli a vérnyomást, éppen ezért időseknek és betegséggel küzdőknek, ha az orvos engedélyezi lassan és fokozatosan kell elkezdeni, természetesen akkor is csak a erőteljesebb sétával, illetve a kocogással.

A futás jó hatással van az állóképességünkre, rendszeres futással ez folyamatosan fejleszthető, a futás edzi a tüdőt,az izomzatot, és a szív és érrendszert is. Futással megeleőzhető a szív és érrendszeri, daganatos, és mozgásszervi betegségek kialakulása. Pozitív lelki hatása is igazol, ugyanis csökkenti a frusztrációt, oldja a szorongást és a stressz tüneteit. A rendszeres edzés következtében az agy megfelelő oxigénellátásának köszönhetően az emlékezőképesség, a gondolkodási képesség és a problémamegoldóképesség is javul. Fontos,hogy mielőtt rászánnánk magunkat a futásra, megfelelően készüljünk fel testben és lélekben is egyaránt. Kezdetben ne rohanjunk végig több kilométeren keresztül, ugyanis az szívünket és ízületünket is jelentősen megterhelné. Fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat a tempóhoz, kezdjük kocogással, majd legalább egy hét elteltével növeljük a sebességet. Ha a futás már nem okoz problémát, akkor koncentrálhatunk a távolság növelésére is. Minden futás előtt melegítsünk be, gondoljunk a folyadékra, és az edzés utáni folyadékpótlásra is. Ugyanis a futás rendkívül nagy vízveszteséget okoz, szervezetünk izzadásnak indul.

Érdekességek a futásról…

-A futás élesíti elménket, hiszen a futók agyának vérellátása javul, ezáltal jobban tudnak koncentrálni.

-A rendszeres testmozgás mind javítja a memóriát, a gondolkodást, a koncentrációt. Valamint a koordinációs képességeket is egyaránt.

-A futás remek módszer azoknak, akik súlyfeleslegtől akarnak megszabadulni, azonban ez csak diétával karöltve garantálja a sikert. Túl nagy súlyfelesleg esetén a futás ugyanis megterheli az ízületet, az izmokat, a térdszalagokat és a bokát is egyaránt. Így célszerű diétával kezdeni, amikor beindul a súlycsökkenés, akkor pedig kiegészíteni az edzéssel.

-Futni bárki futhat, kortól és nemtől függetlenül, ami fontos, hogy az idősebb emberek orvosi engedély nélkül ne kezdjenek el futni, különösen ha valamiféle szív és érrendszeri, mozgásszervi problémával küzdenek.

-Ha rendszeres futásra szánod el magad, tedd le a cigerettát és a kávét, valamint az energiaitalt, ugyanis a dohányzás károsítja a tüdőt, a futás során, a légzéstechnikán és a megfelelő tüdőkapacitáson nagy hagsúly van. A koffein szintén ártalmas, ugyanis futás során szívünk több munkát végez, mint általában, ehhez pedig megfelelő mennyiségű oxigénre van szüksége. A koffein megakadályozza a megfelelő oxigénellátást, és a vér áramlását a szív felé.

-A sportszerűen futóknak, hosszútávfutóknak nem ajánlatos a versenyek, megmérettetések előtt nemi életet élni, ugyanis a versenyhelyzet előtti nemi élet negatívan hat a sportolói teljesítményre.

-A futás erősíti a csontokat, azonban jobban meg is terheli őket, mint más sportok. Kutatások bizonyították,hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen futottak fél év után nőtt a csontsűrűség.

-A futás valóban megterheli ízületeinket, de kutatások alátámasztották,hogy azoknál az embereknél,akik nem sportolnak rendszeresen, nem futnak, szintén gyakori az ízületi kopás, a porckopás.

A futás kiválóan javítja a testtartást, a hátnak és a gerincnek is egyaránt jót tesz. A rendszeres futók kisebb számban szenvednek hát és ízületi fájdalmaktól,mint azok, akik nem sportolnak. A futás erősíti a lábizmokat, formálja az alakot, feszesíti a testet, hát, has és törzsizmokat is erősíti. Fontos azonban, hogy mindig a megfelelő cipőben fuss, hiszen a nem megfelelően megválasztott cipő ártalmas is lehet. Ha elhatároztad, hogy futni fogsz, kezd a futócipő beszerzésével. Az egészségmegőrző hatása mellett tökéletes kedélyjavító, ugyanis futás hatására az endorfin hormon terlmelődésnek indul, javul a közérzetünk, elmúlik a levertség, a kedvtelenség , tökéletes orvosság depresszió ellen. Futás előtt után és közben, mindig gondolj a folyadékpótlásra!

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép:pixabay.com)