Jump to content

Egy kis odafigyelés a konyhában sem árt!

2017. 03. 21. 20:26

Az magyar konyha számtalan lehetőséget rejt magában. Sütés-főzés során, választhatjuk az „okos” ételkészítést, ugyanis többféle eljárást is alkalmazhatunk a konyhában egészségünk megőrzése érdekében.

Mire figyeljünk?

Mindig egészséges, friss alapanyagokból készítsük ételeinket és alaposan mossuk meg azokat. A nyersen fogyasztandó zöldségeket, friss fűszernövényeket, gyümölcsöket lehetőleg bő sugarú, folyóvízben mossuk meg, hogy biztosan minden szennyeződést eltávolítsunk.

A zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, húsokat főzhetjük vízben, zöldség-, hús-, és hal alaplében. A gőzben főzéssel jobban megőrizhetjük a zöldségek vitamin és ásványianyag tartalmát. Sokféle zöldséget főzhetünk gőzben, például brokkolit, sárgarépát, vagy akár spárgát

 

Legyünk tudatosak a konyhában is!

Ha egészségesen akarunk táplálkozni, készítsük ételeinket párolással, amelyhez legfeljebb fél evőkanál növényi étolajat használjunk fel adagonként. Párolással készülhetnek a zöldségköretek, a zöldséges, gyümölcsös húsraguk, és a natúrszelet is. Alkalmazzunk zsírtakarékos sütési módokat. A bundázott, bő zsírban sülteket elkészíthetjük a sütőben, tepsibe és sütőpapírra téve, néhány csepp étolajjal meglocsolva. A grillezés is zsírtakarékos technika, amelynél azonban ügyeljünk arra, hogy ne pirítsuk meg nagyon barnára a nyersanyagokat. A modern edénybevonatok már lehetővé teszik, hogy zsiradék nélkül készítsük ételeinket. Alufóliában, sütőzacskóban, cserépedényben szintén zsiradék nélkül süthetünk halat, húst, zöldséget.

 A magyar konyhában számtalan ételt sűrítéssel készítünk. Sűrítési eljárások a rántás, hintés, habarás, saját anyaggal történő sűrítés, amelyeket érdemes zsírtakarékos alapanyaggal elkészíteni. Alkalmazzunk száraz rántást, azaz zsiradék nélkül pirítsuk a lisztet, vagy a rántásnál csak fél evőkanálnyi növényi étolajat tegyünk a liszthez. A habarást készíthetjük vízzel. A finom habaráshoz használjunk kefirt, joghurtot csökkentett zsírtartalmú tejfölt Hintéssel sűrítjük például a zöldborsófőzeléket, amelyet szintén csökkentett zsírtartalmú tejjel öntsünk fel.

A változatos ízeket, kevesebb sótartalom mellett, aromás főzéssel, párolással érjük el. Aromásan főzhetünk citromos halat, vagy főtt rizs köretet (pl. fahéjjal). Aromás főzéssel készítjük el a gyümölcsleveseket, amelyeket fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal ízesítünk, de használhatunk az izgalmasabb ízek kedvéért például levendulát is. Aromásan párolhatjuk a húsokat, halakat intenzív aromájú zöldségekkel, fűszerekkel, gyümölcsökkel, például zöldborsóval, zellerrel, kakukkfűvel, lestyánnal, erdei gyümölcsökkel, ananásszal, datolyával, stb. Bátrak lehetünk a konyhában és az ízáthangolást is kipróbálhatjuk. Készítsük húsos, halas ételeinket édesen gyümölcsökkel, vagy savanykásan joghurttal, citromlével. Só nélkül is ízessé tehetjük a magvakat, ha megpirítjuk azokat.  

A rágás megőrzi fogaink egészségét. Ne főzzük túl puhára a zöldségeket, készítsük salátákat, amelyekhez a főzést igénylő zöldségeket éppen csak blansírozzuk meg.

Zsír- és cukortartalmú desszertet készíthetünk többek között kevert tészta felhasználásával (palacsinta, muffin, stb.)

 

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép:pixabay.com)