Jump to content

Erősítsd immunrendszered, egyél citromot!

2018. 02. 16. 10:53

A citrom, C-vitamin tartalma mellett, számos olyan szervezetünkre hasznos anyagot is tartalmaz, amelyek elősegítik az egészségünk megőrzését. Nézzük mi mindenre jó a citrom fogyasztás!

A C-vitamin az immunrendszerszünk fő mozgatórugója, orvosi vizsgálatok igazolták, hogy stressz hatására a C-vitamin szint rohamosan zuhanni kezd, ha pedig negatív külső ingerek érik a szervezetünket, annak az immunrendszerünk látja kárát, ugyanis a legyengült immunrendszer hatására fogékonyabbak leszünk egyes betegségek kialakulására. A citrom kiváló káliumforrásként szolgál, amely elősegíti szívünk egészségének a megőrzését, valamint az agy és az agyi idegek zavartalan működését. Ezen kívül nagy mennyiségű bioflavonoid tartalma miatt (bioflavonoidok olyan színes vegyületek, amelyek megtalálhatóak számos gyümölcsben és zöldségfélében, s melyek lényeges szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetben történő feldolgozásában) a rákos betegségek elleni védekezésben is nagy szerepet játszik, továbbá vértisztító és érfal erősítő hatással is bír.

A citrom kiváló baktériumölő, nátha, influenza és légúti megbetegedések esetén is rövid idő alatt leszámol a bacilusokkal. Afrikában a kolera járvány megelőzésére is előszeretettel alkalmazzák a citromkúrát. Amennyiben a reggeli étkezés előtt elfogyasztaszegy pohár langyos citromos vizet, a citromsavnak köszönhetően elősegíted szervezeted számára a gyors emésztést, ezen felül pedig az étvágyad is fokozza. A gyakori citromos víz fogyasztás erősíti a gyomrot és vízhajtó hatású.  Nem csak a gyomornak tesz jót, de a fogínygyulladáson is segíthet. Fogínyproblémák esetén fogmosás előtt ajánlott egy pohár citromos víz fogyasztása. Azon túl, hogy gyógyít a lehelletet is frissíti. Mindemellett, kiválóan használható fogyókúra esetén, ugyanis pektin rostot tartalmaz, ami csökkenti az éhségérzetet, így természetes módon segít megszabadulni a feles kilóktól.

Nem utolsó sorban, az öregedés folyamatok lassításában is szerepe van, ugyanis a C-vitamin elősegíti a ráncok és a bőr apróbb hibáinak megelőzését. Bőrfeszesítő hatással bír és gyulladáscsökkentően hat a pattanások ellen. Belső fogyasztás esetén kiüríti vérünkből a méreganyagokat ezáltal a bőrünk is tisztul. Ha te is kipróbálnád a frissítő citromos víz kúrát fontos tudnod hogy amennyiben a testsúlyod kevesebb,mint 70kg, elegendő egy fél citrom levének fogyasztása, amennyiben meghaladja a 70kg-t egy egész citromot is belecsavarhatsz a vízbe.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)