Jump to content

A genetikára nem lehet mindent fogni

2019. 02. 06. 19:00

Kerekded formájával nem mindenki elégedett, ezért sokan veselkednek neki diétázásnak, fogyókúrának, és hogy az alakformálást igazán látványossá tegyék, nem nélkülözhető a testmozgás valamelyik formája sem.

Látunk magunk körül a súlyukkal keményen küzdőket, és a komoly energia befektetésnek, az életmódváltásnak várható és látványos következménye lesz biztosan. Mások is belefognak diétába, és még a mozgáshoz is akkora elánnal kezdenek, mintha világot szeretnének váltani. Valóban így is van, nagy elszántsággal vágnak bele, de senki nem mondja azt, hogy könnyű ez az út. A hízás sem pillanatok alatt alakul ki, a zsírrétegek lerakódásáért meg kell „küzdenünk”, ugyanígy a leadásáért is. Csakhogy nem mindenki kitartó, és annyira elszánt, hogy tervét véghez is tudja vinni. Ekkor jön a kifogások keresése, az okok megtalálása arra nézve, hogy miért vagyunk olyanok, amilyenek. Persze, a genetika a legfőbb ok, hiszen ha a családban többen küzdenek túlsúllyal, akkor megvan, hogy mire lehet fogni. Generációról generációra szemlélve a családtagokat megállapíthatjuk, hogy mindenki teltkarcsú. Nos, ezért nem megy a fogyás, mert a duciság genetikailag belénk kódolt.

Való igaz, hogy sok mindent a szüleinktől, felmenőinktől öröklünk, de le kell szögeznünk, hogy nem eredendően kövérnek vagy vékonynak születünk, így a túlsúly nem örökölhető. Vannak, akik a hízásra való hajlamot megöröklik. Aki azonban a hízásra hajlamosabb, azok számára van egy jó hírünk, hogy egyúttal az izmosodás is sokkal jobban kivitelezhető az esetükben. Ezért nehezebb izmot varázsolni a vékonyak számára. Ahhoz legalább olyan kitartás szükséges és áldozatos munka, mint a túlsúlytól megszabadulni.

Aki tehát a genetikára fogja azt, hogy túlsúllyal küzd, az saját magának is hazudik. Aki túlsúlyos lehetősége van a fogyásra, ráadásul még az izmosodás is könnyebben történhet. Az elhízáshoz vezető legfőbb ok az étkezési és főzési szokásaink miatt alakul ki, és ezt csak segíti a mozgásban szegény életmódunk. Ezen csakis úgy lehet változtatni, ha minden máson is változtatunk. Azaz, módosítjuk az étrendünket, elhagyunk káros szokásokat és beiktatjuk a rendszeres testmozgást.

A legtöbb fogyni vágyó határozott testsúlytól szeretne megszabadulni, és megvannak a pontok a testén, amelyeket számára ideálissá szeretne alakítani. Az álomtest elérése azonban nem feltétlenül a saját testét jelenti, hanem egy megálmodott álomalakot. Mindenkiből ki lehet hozni a testéhez, alkatához mért legjobbat, de az közel nem biztos, hogy az az alak úgy fog kinézni, mint a személyi edzőnk szikár, izmos teste.

Figyelembe kell ugyanis venni csontozatunkat, és izomfelépítésünket, amelyet valóban a genetika mért ki ránk. Vannak olyan izomcsoportjaink, amelynek fejlesztése nehezebb és hosszabb időt vesz igénybe.

Mozgás nélkül ne reméljünk túl nagy változást. Ha a rendszeres mozgás és fogyókúrát betartjuk, annak kilókban mért eredménye is lesz, és előbb vagy utóbb szemmel látható is lesz a változás. Ha nem így van, akkor viszont nem jól csinálunk valamit.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)