Jump to content

Folyadék, de mi és mennyi?

2019. 03. 22. 19:00

Testünk nagy részét víz teszi ki, ezért a folyadékpótlás fontosságában nem kételkedhetünk. A gyerekek általában különösen keveset isznak napközben, de ez igaz lehet a felnőttekre is. Na és persze az sem mindegy, hogy milyen folyadékot veszünk magunkhoz.

A folyadékpótlás pontosan olyan fontos, mint az, hogy megfelelő tápértékű étellel lássuk el szervezetünket. A testünk 50-80%-át a víz teszi ki, pótlásáról gondoskodnunk szükséges, ezért igyekszünk is eleget inni. Bele sem gondolunk, hogy az üdítőitalok fogyasztásával valóban pótoljuk a folyadékot is, ám azzal együtt kalóriát is vihetünk be. Mindenfelől hallhatjuk és olvashatjuk, hogy az emberek többsége nem iszik eleget. Nemcsak a felnőttekre igaz ez, hanem a gyerekekre is.

Azt sokfelől halljuk, hogy többet kell inni, de mégis mennyit? Felnőttek esetében a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt a testsúlyhoz kell mérni, ami annyit hogy kilogrammonként 30-50 milliliter folyadékot kell bevinni naponta. Azt is számításba kell venni, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrenddel a folyadékpótlás egy részét is biztosítani lehet. Amennyiben odafigyelünk az egészséges életmódra, és annak megfelelően táplálkozunk, úgy a folyadékpótlás felét már megtettük, a másik felét pedig vízivással egészítsük ki.

A gyerekek esetében pedig a folyadékpótlásra még inkább oda kell figyelni. Életkortól függően a megfelelő folyadékfogyasztás ezt jelenti gyerekeknél: 1 év: 600 ml/nap, 2-3 év: 700 ml/nap, 4-6 év: 800 ml/nap, 7-9 év: 900 ml/nap, 10-12 év: 1000 ml/nap, 13-14 év: 1200-1300 ml/nap, 15-18 év: 1400-1500 ml/nap.

A testsúlyon kívül a testmozgás mennyiségét is figyelembe kell venni. Bármilyen nemű sport űzése sokkal jobban igénybe veszi a szervezetet, a testünk folyadékot veszít, ezért pótolni is kell azt. A folyadék legjobb módja a víz és a tea ivása. A mindennapi folyadékunk nagy részét a víz tegye ki. A teák is jók lehetnek, de azok közül sem mindegyik jó. Azok ugyanis az adalékanyagokon kívül akár cukrot is tartalmazhatnak. Sokan nem adnak ki pénzt vízre, ám, ha a vízvezeték rendszere öreg a házban, úgy mégiscsak jobb, ha a palackozott ásványvizekre váltunk át.

A gyümölcslevek, pláne, amelyeket mi magunk készítünk el, megfelelő rosttal és vitaminnal látják el a szervezetünket, és a fruktóz is szükséges, ám a kalóriatartalma is magas. A gyümölcslevek majdcsak inkább laktatnak, mint a szomjat oltják. A gyümölcsleveket érdemes fogyasztani, és akár vízzel is lehet hígítani.

Az ízesített ásványvíz estében ugyancsak meg kell nézni, hogy mekkora a kalóriamennyisége. Ízesített vizet otthon is készíthetünk magunknak. Vegyünk egy narancsot, citromot és csavarjuk bele a vízbe. Más gyümölcsöt vagy akár zöldséget is szelhetünk egy kancsóba és ha vízzel feltöltjük, akkor kellemes ízt adnak, frissítőként és folyadékpótlásként is kiváló.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)