Jump to content

Fehérjére fel! Edd az izmaid és a fogyásod érdekében!

2019. 05. 14. 19:00

Talán te is egyike vagy azoknak, akik tudatosan készülnek a nyári időszakra. Azaz tudatosan mozognak, odafigyelnek az étrendjükre egészségük, de főleg alakjuk miatt.

Akiben kezd tudatosulni, hogy nemsoká itt a nyár, és ledobhatjuk a ruhákat, pánikszerűen belevághatnak diétába, fogyókúrába és nem mellékesen edzésekbe. Természetesen az a vágy hajt mindenkit, hogy az alakformálás és a súlycsökkenés is eredményes legyen.

A fogyókúra szó azonban sokakban azt a képzetet kelti, hogy csakis éheztetéssel, a finom falatok elhagyásával társul. Ilyenformán alapvető fontosságú alapanyagokat hagynak el étrendjükből, esetleg még koplalnak is. Valóban tapasztalni lehet így némi fogyást, de ne csodálkozzanak azon, ha a világot sokkal szürkébbnek látják majd és kedvük sem marad ahhoz, hogy edzésbe fogjanak, nehogy erejük.

Az eredményes fogyáshoz szorosan hozzátartozik az étkezés is, így már teljesen kivehető, hogy a koplalás egyáltalán nem jó út. Ezzel szemben a fehérjében gazdag étrend nemcsak a fogyást, de az izmok fejlődését is segítő étrend lehet.

A fehérje ugyanis szükséges ahhoz, hogy az izmok fejlődni tudjanak. Ha pedig arra szánjuk rá magunkat, hogy rendszeresen edzünk, akkor azt szeretnénk a tükörben látni, hogy előnyére változik a testünk. A fehérje diéta ebben segíthet. Alapvetően pedig igaz az, hogy ebből a tápanyagból is jóval kevesebbet viszünk a szervezetbe. Csodálkozunk, hogy a fogyókúra és a mozgás ellenére sem mennek le a kilók, alakulnak az izmok.

A fogyókúra nem kell hogy egybeessen az éhezéssel, mert ez a folyamat nem a zsír elvesztésével fog járni, hanem a szervezet az izmokat fogja felélni. Tény, hogy ennek is lehet látszata, de a zsírpárna megmarad. Helyette azonban az anyagcsere lelassul, amely a zsír további lerakódását fogja eredményezni. Na, ezt szeretnénk mi elkerülni. Emiatt különösen javasolt a fehérjében gazdag étrend biztosítása, mert az anyagcsere is felgyorsul, és a kalóriát is ennek megfelelően égetjük, ha még a rendszeres mozgást is beiktatjuk az életünkbe.

Milyen érdekes, hogy a fehérjében gazdag étrenddel nemcsak az izmok fejlődését segítjük elő, de még a fogyás is sokkal biztosabb. A fehérjében gazdag étrend biztosításához érdemes beiktatni a több hal fogyasztását. Az egyik legáltalánosabban felhasznált, ezért a alapvető élelmiszerünk a tojás, amely a fehérje diétához felhasználható. Ha a koleszterintől mentesíteni szeretnénk magunkat, akkor csak a fehérjét fogyasszuk el, de azt tegyük naponta. A tejtermékek, azok közül is a zsírszegények, hozzájárulhatnak a fogyáshoz.

A húsok közül a fehérjében gazdag és kevésbé zsíros húst a csirke és a pulyka húsa adja, amely majdcsak minden diétába belefér, de a heti egy alkalommal a sertés- vagy marhahús fogyasztása is javasolt a magas proteintartalom miatt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)