Jump to content

Tabatázzál, ha nincs időd

2019. 08. 29. 19:00

Gyűlnek a kilók a testeden, elégedetlen vagy magaddal, de egyszerűen nem tudod rávenni magad arra, hogy munka után még edzésre járj el? Neked a tabata lehet a megoldás.

A tabata nem egy egzotikus fogyókúrás termék, hanem egy edzésforma, amely olyanok számára a legjobb, akik állandó időhiányban szenvednek, de tenni szeretnének valamit testük és egészségük érdekében.

A tabata olyan edzéssorozatot jelent, amely bár rövid időtartamú, de kihajtja belőlünk a szuszt is. Dr. Izumi Tabata találta ki azt a mozgásrendszert, amely során csupán húsz másodpercet kell csupán mozogni, majd ezt követi tíz másodperc pihenő, mindezt pedig nyolcszor kell megismételni. A tabata köredzése tehát mindösszesen négy perces, de nemcsak megizzaszt, hanem hatékony is. Eredetileg futók számára alakította ki ezt az edzéstervet Tabata, amely esetükben 20 másodpercnyi sprint után 10 másodperces kocogást jelent.

A tabata előnye tehát az, hogy nagyon gyorsan lezavarható és még a hivatásos sportolók teljesítményére is jó hatással van. Olyan intervall edzés ez, amely a többi intervall edzéshez hasonlóan jótékony hatással lehet a szívre és az emberi érrendszerre is.

Azt már említettük, hogy Izumi Tabata eredendően futóknak alakította ki a rövid, de hatékony köredzést, de kár lenne azt feltételezni, hogy csak a futásban hasznosítható. Súlyokkal, saját testsúllyal végzett edzés során ugyanúgy alkalmazható. Végezhetünk húsz másodpercig fekvőtámaszokat, majd a 10 másodpercben követheti azt felülés. Tabatázás során tehát nemcsak a futásban gondolkodhatunk, hanem úszásban, evezésben, kerékpározásban, húzódzkodásban, guggolásban, ugrálásban, lépcsőzésben is.

A tabatázás során a rövidke szünetek beiktatásával sosem lassul le annyira a szívverés, hogy az a zsírégetés hatékonyságára menne. Akár már a reggelt érdemes 8 perces tabatával indítani, hogy az emésztés felpörögjön és mi magunk is frissen kezdjük a napunkat.

A tabata amilyen rövid edzésforma, annyira intenzív és hatékony lehet. Bemelegítés nélkül azonban nem szabad belekezdeni, mert könnyen sérülés lehet a vége. A bemelegítés után végzett tabata azonban kevésbé sérülésveszélyes, mint más edzések. Ennek ellenére azonban nagyon is hatékony a zsírégetésben, alkalmas az izomépítésre, hatása pedig nemcsak az edzés ideje alatt érezhető, hanem utána is.

A tabatázásban az is jó, hogy nincs feltétlenül szükség hozzá bármilyen eszközre. Habár a súlyzós tabatázáshoz kellenek a súlyok, de a futást, a fekvőtámaszt, a felülést minden eszköz nélkül el lehet végezni, így ez sem lehet ürügy.

A négy perces tabatára mindenkinek van ideje, kár letagadni, de ha igazán hatékonyak szeretnénk lenni, akkor nem a négyperces változatot vezetjük be az életünkbe, hanem legalább a 8 vagy 16 perces tabatát.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)