Jump to content

Változnak az évszakok, a szelek, és mi is

2019. 09. 16. 19:00

Eljött az ősz a maga minden szépségével és negatívumaival is. Még nem tapasztaltunk annyi esőt, de a hűvös reggeleket és a szinte meleg délutánokat már igen. Az ősz igazi mutatója pedig az iskolakezdés.

Ahogy beindult az iskolaszezon, úgy váltott az időjárás is. Még lesznek melegebb napok, szinte nyárias, de már számolni kell a több esővel, a reggeli hideggel. A természet növényei is mutatják már az ősz jeleit, de a színpompa még nem mutatkozik teljes valójában.

Az ősz tehát csupa változást jelent mind a természetben, mind az életünkben. Talán még a testsúlyban is tapasztalhatunk változást. A legtöbbünk esetében ez nem fogyásban nyilvánul meg, hanem hízásban. A szakemberek arra is rávilágítottak, hogy ez azért lehetséges, mert a D-vitaminhoz nem úgy jut a szervezet, hiszen már kevesebb napfény ért. A kevesebb D-vitaminnak köszönhetően kissé lassul a test anyagcseréje, raktározni kezd a szervezet. Készül a télre és így lerakódik néhány kiló plusz.

Az előbbi talán rosszabb hírnek bizonyul, de van egy sokkal jobb is. Ősszel a szerelem újból lángra kaphat, vagy újból ráköszönhet az emberre. Több kapcsolat alakul ki, és az eljegyzések száma is megemelkedik. Ennek köszönhetően az együttlétek intenzívebbé és jobbá válhatnak a már meglévő kapcsolatokban is. Vagyis az ősz még feltüzelheti az érzelmeket és a libidót is.

Létezik egy olyan megfigyelés is, miszerint az őszi születésű gyerekek könnyebben veszik az akadályokat az életben és az iskolában is. Az ősszel született gyerekeket az édesanyjuk ugyanis a nyarat édesanyjuk pocakjában töltik, így a D-vitamin bevitel ebben az időszakban jobb. A magasabb D-vitamin szint pedig szükséges a megfelelő fejlődéshez.

Az ősz egyik negatívuma a több esőzés. Habár a természetnek ez fontos, de számunkra kellemetlenebb lehet. Mégis együtt kell azzal élni. A másik, amellyel nagyon sokan nem tudnak megbarátkozni. Ez az óraátállítás (amelyet talán majd kiiktatnak). Az óraátállítás közül még mindig szerencsésebb az őszi, mint a tavaszi, mert nyerünk egy órát, de sokakat megbolondít. A betegségekből származó elhalálozás, a balesetek száma megnövekedik ezekben az időkben.

Az ősz jellemzője nemcsak a szép színű falevelek és az avar, hanem a több (akár sok) eső, a komorabb idő, rövidebb nappalok, amelyek a lelkünkre hatnak. Kedvetlenebbnek érezhetjük magunkat, nehezebbé válhatnak a reggeli ébredések, kevesebb energiával indulhatunk neki a napnak.

Nyáron egyértelműen vágyunk a hűsítők fogyasztására. A kánikulában nemcsak sokat izzadunk, de sokkal jobban kívánjuk is a folyadékot. Ősszel már nincs akkora hőség, és így az is meglehet, hogy a folyadékpótlással is hanyagabbul bánunk.

A változás az őszi természetben egyértelmű, de magunkban is megfigyelhetjük azt. Vegyük úgy, hogy a testünk reagál a környezeti tényezőkre. Ez van, hogy számunkra előnyös, máskor pedig kellemetlenségként éljük meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)