Jump to content

Csak egy kis odafigyelés és néhány szabály betartása kell

2019. 10. 25. 19:00

Ha nem kínoz a nagy túlsúly, azonban a mostani súlyos sem az, amivel meg vagy békélve, akkor még könnyen kordában tarthatod testedet és lelkedet is, ha kicsit tudatosabban odafigyelsz magadra.

Az egészségünkre nagy hatással lehetünk mi magunk, de a környezeti tényezők is nagyban befolyásolják azt. Abban a kényelmes világban élünk, amelyben pénzért olyan feldolgozott élelemhez juthatunk. A minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek felhasználásával, sokkal inkább megőrizhetjük egészségünket. A megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag utánpótlással megerősítjük immunrendszerünket, amely védekezni tud a kórokozókkal. Az egészséges táplálkozással is a súlyunk normál szinten tartását segítjük. Ha az elhízás fenyeget, akkor is megoldást jelenthet az egészségtudatos táplálkozás.

Az étkezésen kívül a folyadékpótlásra is oda kell figyelni. A víz is megfelelő ehhez, de ha az egészséges étrend mellett még zöld teát is kortyolgatsz, hatékonyabb lehet a diéta. Kávé helyett is megteszi, és ősszel, télen kiváló melegítő, frissítő, egészségesen tartó italhoz jutunk.

Az egészséges étrend csak akkor eredményez fogyást, és alakformálást, ha mellé valamilyen mozgást is beiktatunk. Nem kell edzésre eljárni edzőterembe, elég, ha csak sétálunk reggel vagy délután 20 percet. Mások a futásban találják meg a megfelelő mozgásformát, ráadásul ingyenes, nem függ az ember szinte semmitől. Ha a futás sem a mi mozgásunk, akkor elő lehet venni a kerékpárt, vagy ha otthoni mozgást keresünk, akkor a jóga kiváló lehet erre.

Az ember fogazata mindenevő, amelybe a húsfogyasztás éppúgy belefér, mint a növények fogyasztása. A szervezetünk jelzi, hogy milyen tápanyagra lenne szükségünk, és azt úgy érzékeltetheti velünk, hogy egyes ételeket megkívánunk. Van azonban, hogy egyáltalán nem vágyunk húsra. De még ha mindennapos étrendünkbe beletartozik a hús, érdemes kihagyni hetente többször is, ha a súlyvesztés a célunk. A húst pótoljuk minél több zöldséggel, gyümölccsel, hogy rostban gazdaggá tegyük napjainkat, étrendünket. A rostban gazdag ételek fogyasztása az emésztőrendszer támogatója.

Ha feltett szándékunk a fogyás, akkor diétára és/vagy mozgásra fogjuk magunkat, de nem muszáj minden jóból kimaradnunk. Az étterem látogatása sem tabu, amennyiben kis adagot fogyasztunk. Amennyiben nem lehet kérni kicsi adagot, úgy érdemes csak a felét elfogyasztani, a többit elvitelre elcsomagoltatni.

A szervezetünk azt is jelzi, hogy mennyi az elég, de van, hogy az agyunk becsap. Csak akkor jelzi a teltséget, amikor már mozdulni nem tudunk a belapátolt ételmennyiségtől. Ennek elkerülése érdekében nekünk kell kiporciózni az adagunkat, és megállni, hogy többet ne is együnk.

Ha evés után is éhesnek érezzük magunkat, akkor igyunk folyadékot. Lehet, hogy csak szomjasak vagyunk. Amikor továbbra is az éhséget érezzük, érdemes egy rágóval elűzni az ételek iránti sóvárgást. Zöldség és gyümölcsszeletek jelentsék a nassolnivalót.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)