Jump to content

Ne feledd a mozgást, igénye van a szervezetnek rá

2019. 11. 22. 19:00

Közeleg a tél. Annak időszaka, hogy egyre inkább az otthonunkba húzódjunk, vagy legalább fedett, meleg helyen legyünk. Azért még kint is lehet jó.

Az ősz és a tél is tartogat még olyan napokat, amikor kisüt a nap. Ez már eleve jobb hangulatot teremthet még annak ellenére is, hogy ez a napfény már korántsem ad olyan meleget, mint nyáron. Mégis okot adhat arra, hogy kicsábítson minket a szabadba.

Láthatunk a környezetünkben olyanokat, akik a hideg ellenére is elszántan futnak. A megfelelő sportöltözet segíti a komfortérzetet, megvéd a hidegtől, az izzadás miatti megfázástól, mert a jó futóruhák áteresztik a hőt, elvezetik a verejtéket.

A tél az, amikor a legkisebb késztetést érezhetünk a mozgásra. A sétát és a futást is a legtöbben napsütéses időben tudjuk leginkább elképzelni, ám éppen ilyenkor lenne nagyobb szükségünk a mozgásra. Azért vesszük rá magunkat nehezebben, mert a futáshoz kevésbé tartjuk alkalmasnak az időjárás és a sötétség miatt is. Csakhogy így zárhatjuk csapdába testünket és szellemünket is. A komorabb idő ellenére is szükségünk van a szabadban végzett mozgásra. Ha másra nincs időnk vagy kedvünk, akkor a séta is megteszi. Sőt, hogy ha a családhoz kutya is tartozik, akkor össze lehet egyeztetni a kutyasétáltatással is.

A téli hideg sem lehet akadály a futáshoz. A megfelelő öltözet mellett nemcsak a testünket mozgatjuk meg, hanem a lelkünknek is jót teszünk. A mozgással kidolgozhatjuk ugyanis magunkból a napi feszültséget, így bármi miatt van bennünk frusztráltság, szorongás, így azt is csökkenheti bennünk.

A munkahelyen kell töltenünk a mindennapjainkat, és aki ülő munkát végez, az nap végére alig bír elgémberedett végtagjaival. A munka utáni kocogásra, sétára lehet, hogy nehezebb rávenni magunkat, mégis érdemes, mert fizikai erőnlétünk mellett az állóképességünket is növelni tudjuk. A téli, depresszióra hajlamosító időjárást is le lehet küzdeni a sportolással. Mielőtt belekezdenénk a futásba, ne feledkezzünk meg az izmokat bemelegíteni. Nemcsak a hideg miatt szükséges, hanem a merevebb testet lazítani, nyújtani szükséges, hogy a sérüléseket elkerülhessük. A levegővétel mindig az orron keresztül történjen, hiszen így van lehetősége a levegő felmelegítésére, amely pedig elkerülhetővé teszi a megfázást.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a délutáni futás, séta során a sötétedés ellenére is jól láthatóvá tegyük magunkat. A fényvisszaverő futóruha, a villogó jó szolgálatot tehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)