Jump to content

Csak napi néhány perc az egészséges test és szellem érdekében

2019. 11. 29. 19:00

A futás a legolcsóbb és a leginkább kivitelezhető mozgásforma. Nem véletlenül futnak annyian. Van, aki megszállottan űzi, mások meg nem bírják magukat rávenni a futásra.

A futás nem kötelező, de nagyon jó sport mind a súlyunk, mind az alakunk karbantartása érdekében. Nem véletlenül olyan népszerű sport ez. Aki azonban most kezd bele, talán eleinte nem okoz olyan nagy élvezetet.

Csodálkozva tekinthetünk azokra, akik örömüket lelik abban, hogy több tíz kilométert lefusson. Főleg akkor tekintünk az ilyen futókra úgy, mintha csodabogarakra, ha számunkra 1-2 kilométer lefutása is az életért való küzdelmet jelent.

A futásba belekezdők sosem nagy távolságokkal kezdenek. Konkrétan képtelenek is lennének arra. Mivel azonban éppen az a lényeg, hogy kedvet kapjanak a mozgásra, azt óvatosan érdemes felépíteni és beiktatni a mindennapokba. Az alapos bemelegítés után elsőként érdemes egy intenzívebb tempójú sétával indítani, és csak kisebb távot kocogni. Fokozatosan kell a távot nyújtani.

A futás azonban nemcsak a testsúly csökkentése, karbantartása érdekében jó, hanem sokat jelent a csontok erősítéséhez is. Kísérletekkel bizonyították, hogy nem is kell őrült távokat megtenni azért, hogy a csontunk erősödjön. Napi néhány perces kocogás már annyit jelenthet, hogy erősödik a csont, és ez összefüggésben lehet azzal is, hogy csökkentjük a csontritkulás esélyét. Talán az eleve egyértelmű, hogy a futás jó hatással lehet a szívre, a szívbetegségek kialakulását minimalizálhatja és javítja a vérkeringést is. A stresszűzés ugyancsak ingyenes formája a futás, és még az fizikumunkat is pozitívan befolyásolja.

Akik már jó ideje futnak, azok számára is lehetnek olyan napok, amikor úgy érzik, hogy nem megy a futás. A kezdők ezt még inkább érezhetik. Éppen ezért szükséges annyit futni, kocogni, vagy akár intenzív sétára cserélni, hogy a kedv és a lendület ne csak egy napra, hétre tartson ki, hanem a mozgás örömet jelentsen, így nagyobb az esély arra, hogy a későbbiekben is aktív része lesz az életünknek.

A futásba most belekezdők találhatnak kimondottan számukra kifejlesztett edzésterveket, hogy ne menjen el a kedv. A futást nem kell mindennapossá tenni. Pihenőnapokkal megtűzdelve, fokozatosan vehetjük rá a testünket és az elménket is arra, hogy egyre jobban terhelhető legyünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com)