Jump to content

Nem az elrettentés a cél, hanem a rendszeresség

2020. 01. 07. 19:00

Az óév megfelelő búcsúztatása azért nagyon fontos számunkra, mert a lehető legjobban szeretnénk köszönteni a következő esztendőt. Az év utolsó napján el szeretnénk engedni mindent, amire nincs szükségünk, hogy befogadhassuk az újat.

Az újévi fogadalomtétel sokak számára ismert, de talán nem betartott. Ennek oka talán az, hogy nem jól irányzott a fogadalom, vagy teljesen irreálist követelünk magunktól. Fogadalom helyett elég, ha csak kitűzünk magunknak egy célt.

Az újév köszöntésekor általában megfogalmazzuk magunkban, hogy mit szeretnénk elérni, történetesen 2020-ban. Ez leginkább az egészség, az ideális súly, testalkat elérésére irányul, de szó lehet a magánéletről, karrierről, hobbiról is.

A legtöbben talán ilyenkor azt tűzzük ki magunk elé, hogy egészségtudatosabban étkezük és élünk. Tudatosan megválogatjuk az ételeink alapanyagát, a lehető legkevesebb előre feldolgozott élelmiszert választjuk, rostokban, vitaminokban gazdag étrendre térünk át, no, és ami még nagyon fontos, hogy hetente többször mozgásba lendülünk. Valószínűleg azért is érezzük így, mert az ünnepek alatt kijutott a finom falatokból. Az ünnepi lakomázás még akkor is kalandra hívogat, ha igyekszünk tudatosan odafigyelni.

Még egy szelet a bejgliből, és holnap egyáltalán nem fogok enni. – sokan biztatjuk így magunkat, és erre még rápakolunk néhányat a bejgliből, mert a mások után ott sorakozik a diós is, ami szintén nagyon finom. Észre sem vesszük, és jóval több kalóriát bekebeleztünk, mint amire szükségünk lenne, mint amit elégetünk.

Az első napokban általában nagy a kedv, hogy az újévi elhatározásunkat tartsuk. Sokak időzítik a mostani hétkezdésre fogadalmukat, elhatározásukat az egészséges étrend és élet kivitelezéhez. Ahogy telnek a napok, a lendület és az elhatározás még nagy, mert még tartogat energiát a bejgli, de egyre inkább fogyhat a lelkesedés. Várjuk, hogy egy heti mértékletes és tudatos étkezés, némi sport visszahozza régi formánkat. Mivel ez nem néhány nap alatt zajlik le, sokan itt felhagynak a fogadalommal, az elhatározással.

Olyan mozgást szükséges találni, amely örömet okoz számunkra. Sőt olyat is lehet keresni, amely akár otthon is elvégezhető. Az okostelefonokon alkalmazható fitnesz alkalmazások segíthetnek ebben. A futás nemcsak ingyenes, de az otthonunk környékében is végezhető.

A mozgásba bele lehet jönni, és ha az első akadályokon átverekedjük magunkat, akkor megtapasztalhatjuk, hogy a sport igenis drog. Nemcsak az izmokra és a zsírrétegekre hat, hanem jobban pöröghet az agyunk, egészségesebbé válhat a szervezetünk. Kiváló kedélyállapotjavító hatása van, hiszen a felgyülemlett stressz ellen az egyik leghatásosabb fegyverünk. Még ha fáradtan érünk haza a munkából, az azután végzett sportolás mozgás fittebbé tesz.

Egyáltalán nem kell kifulladásig mozogni. Attól az sem biztos, hogy jobban fogod érezni, és a továbbiakban sem biztos, hogy kedved lesz űzni így a mozgást. Elegendő, ha csak sétával kezdünk, vagy kellemes, néhány perces testmozgással. Erre lehet naponta egyre többet építeni, amennyit az agyunk és a testünk is kíván.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)