Jump to content

Engedd el a feszültséget a jóga segítségével

2020. 01. 23. 19:00

A mozgás a lényeg. Az, hogy ki, milyen mozgásformában találja meg önmagát és örömét, egyéni döntés joga. Szerencsére van miből választani.

Sokféle szempontot figyelembe vehetünk, amikor sportot választunk magunknak. Az elsődleges, talán a legfontosabb a választás során az, hogy rendszeresen mozogjunk. Vagyis tehát olyan mozgást válasszunk, amelyet hosszú távon be tudnánk építeni az életünkbe. A másik szempont az ár lehet, vagyis, hogy mennyit kell kiadni arra, hogy mozoghassunk. Nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek a futás, hiszen azt akár otthon, futópadon meg lehet oldani, vagy az otthonunk környezetében. Az edzőtermi mozgástól sokan megriadnak.

Aki nemcsak a testi egészséget szeretné karbantartani, hanem a lelkét is, lényegében bármilyen sportág megteszi. Ha ugyanis mozgunk, a belső feszültségünktől is megszabadulhatunk, azonban van egy mozgás, amely különösen jót tesz a léleknek is.

Talán sokan azonnal a jógára asszociáltok, és jól teszitek, mert valóban erre gondoltunk. A jóga kiválóan megmozgatja, megnyújtja az izmokat, és hihetetlennek tűnik, de izomláz is kialakulhat a látszólag nagy erőfeszítést nem igénylő mozdulatsorok következtében.

A szorongás, a stressz szinte elkerülhetetlen életünkben. A stressztől való megszabadulás pedig az a fajta, amit könnyebb kimondani, mint megvalósítani. A minden területen való megfelelési kényszer nagy terhet ró ránk, amelyet még odahaza sem tudunk elereszteni. A szorongásos zavarokkal élők esetében a lelki betegség mellett fizikai megbetegedés is jelentkezhet.

Kutatók kezdték meg azt a vizsgálatot, vajon a jóga hatékony terápiás lehetőség a szorongás leküzdésében? A szorongás ellenszere a pszichoterápia lehet. A generalizált szorongás esetében mégsem működik jól. A generalizált szorongás esetében olyan nagymértékű aggodalom léphet fel, amely felett a beteg nem tud uralkodni és általában testi tünetekben is megnyilvánul, úgymint fáradtság, nyugtalanság, az izmok megfeszülése).

A generalizált szorongásban szenvedők esetében kipróbálták a jógát, mint esetleges alternatív terápiás lehetőséget és azt tapasztalták, hogy néhány jógaóra után a betegek sokkal gyorsabban el tudtak lazulni. További vizsgálatokat kell még ebben az ügyben végezni, mindenesetre ártani bizonyára nem árthat a jóga.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)