Jump to content

Nem butaság a böjt, te is csinálhatod

2020. 03. 10. 19:00

Nemcsak a tavasz közeledik, hanem a húsvét is. A húsvét nevében is benne van az, hogy a húsz elhagyó, azaz böjti időszak kezdődött.

A húsvétot megelőző időszak a nagyböjt ideje, amely február 26-án kezdődött. A vallási indíttatású böjt a testi és lelki megtisztulást segítő folyamat, amelyet a vallás követése nélkül is folytathatunk.

Egyfajta diétáról van szó. A karácsonyi eszem-iszom után sokan érezték azt, hogy kicsit elszaladt velük a ló, de a diétába, fogyókúrába belekezdeni akkor is nehéz, ha az szilveszterkor megfogadtuk. A tavasz érzése sokakat bír rá a mozgásra és a mértéktelen energiafogyasztás csökkentésére. A böjt hallatán azonban a legtöbben koplalásban gondolkodnak, vagyis eleve nem gondolkodnak a böjtölésen. A jó diéta azt jelenti, hogy odafigyelünk arra, hogy mit és mennyit fogyasztunk, bizonyos élelmiszereket egy az egyben kihagyunk, elhagyunk.

A diétázás is csak mértékkel jó. A hosszabb böjt előbb vagy utóbb rossz irányba is fordulhat. A kezdeti pozitív változások tapasztalása után megemelkedhet olyan hormonok szintje, amelyek nem várt hatást mérnek a szervezetre. Megnőhet a húgysav szintje, a vérképzésbe is probléma adódhat, és egy bizonyos mértékű izomvesztés után már olyan fehérjét is lebont a szervezet, amely csak veszélyezteti az testi épséget.

A böjtről azonban nem kell lemondani, csak ügyesen kell azt kivitelezni. Az időszakos böjt során az 5:2-es arány érvényesül, vagyis két napon keresztül csökkentett kalóriamennyiséget viszünk be a szervezetbe. Egy másik módszer az, ha behatárolunk egy időszakot, amin túl már semmilyen evés nem megengedett. Egyik módszer sem azt jelenti, hogy éhezni kell, hiszen a megfelelő táplálkozás biztosítja az energiakészletet, így az éhezés sem alakul ki. Ezt a böjtöt könnyebben viseli a szervezet és a böjtölő is. A csökkentett energiabevitel, vagy az időkorlát betartása mellett beindulhat a zsírégetés, annak következtében a súlyvesztés is, ami az elérendő cél is, mégsem szenvedi meg a böjtölő.

A hosszú böjt helyett ezért érdemes a rövidebb, időszakos böjtben gondolkodni. Nem azt jelenti, hogy a rövidebb ideig tartó böjt ne járna megvonásokkal és azt mindig könnyű betartani. Amennyiben a böjti életforma merőben eltér attól, amelyet azelőtt éltünk, úgy érezhetővé válik annak hatása, vagyis a kevesebb energiabevitel miatt intenzitásunk csökkenhet.

A böjti időszakban napi háromszor étkezzünk úgy, hogy a vacsora és a reggeli ideje között elteljen 12 óra, így az alvást sem befolyásolja a böjt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)