Jump to content

Fitten bezárva is

2020. 04. 03. 19:00

Karantén, otthonmaradás, a tömeg elkerülése. Ezek azok a jelszavak, amelyeket manapság mindenki gyakorol, de okozhat fennforgást, gyötrelmet is.

Bezárva érezhetik maguk azok, akik ahhoz szoktak, hogy állandóan úton voltak, mozgásban tartották testüket és lelküket is. A kirándulások, a szabadon jövés-menés most korlátozva van, ezért mindenki úgy és ott mozog, ahol tud. Edzőterembe járni nem is ildomos, de a legtöbb létesítmény ideiglenesen be is zárta ajtóit a vendégek előtt.

Az egyéni, szabadban történő mozgásra, sportolásra lehetőség van, így a futás ugyanúgy megengedett, mint azelőtt is volt. Sőt, otthon is lehetőségünk van mozgásra, de sokan ebben nem is gondolkodnak, hiszen úgy vélik, hogy ehhez se helyük, se megfelelő felszereléseik nincsenek.

Az egészséges lélekhez egészséges test szükséges. Az otthon maradás idején sem kell megőrülnünk a négy fal között. Olyan mozgásformákat kell találnunk, amelyek a szobában vagy a kertben is elvégezhetők, és semmilyen eszköz sem szükséges ahhoz.

Minden lakásban van legalább annyi hely, hogy a földön kinyújtózkodva elférjünk. Éppen ekkora hely szükséges a fekvőtámaszhoz, amely a kar izmait megmozgathatja, erősítheti. Fekvőtámaszozás közben pedig ráfeszíthetünk testünk minden más izmára is, így extrán sokat érő gyakorlat.

A plank megint egy nagyon jó, egész testet megmozgató gyakorlat úgy, hogy igazából se nagy helyre, se eszközökre nincs szükség. A tartásra kell nagyon ügyelni. Az alkaron való megtámaszkodás mellett arra kell ügyelni, hogy a fenék és a has izmait feszesen tartsuk, a teljes test egyenes legyen. Vagyis a csípőt ne ejtsük le, ne toljuk ki. Elsőként 20 másodperccel indítsuk a plankolást, majd mindig tegyünk hozzá néhány másodpercet. Igazán hatékony mozgás.

Ha van otthon labda, hullahopp karika vagy ugráló kötél, akkor azokat is be lehet venni, bár kétségtelen, hogy ezek használatához nagyobb hely vagy kert is ajánlott. A guggolás azonban ugyancsak az a mozgás, amihez a testünkön kívül nincs is másra szükség. Ha egész nap csak ülünk, fekszünk, akkor nagyon is jól eshet néhány guggolás. Ugyanígy jól eshet néhány kitörés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=UItWltVZZmE)