Jump to content

Edd magad energikusra

2020. 04. 08. 19:00

Semmiből eredő fáradtság, kedvtelenség uralkodhat el rajtunk bármikor, és ezt tavasszal is megtapasztalhatjuk.

Bosszantó, ha ez a hirtelen ránk törő fáradtság akkor tör ránk, amikor szemmel láthatóan kezd éledni a természet. Csicseregnek a kismadarak, körülöttünk minden rügybe borul, majd virágzik. Elkezd zöldülni, virulni a természet, az erőnk meg ekkor kezd elhagyni. Ezt nevezzük tavaszi fáradtságnak, amelyet már valamennyien átélhettünk.

A tél után alig várjuk a tavasz közeledtét, annak minden velejárójára áldásként tekintünk. Hosszabbá válnak a nappalok, nagyobb a kedvünk és a lehetőségünk is arra, hogy a szabadban legyünk. vágyunk a nap melegére, a D-vitaminra, a friss levegőre, a természet kibontakozására. Elronthatja a tavasz idilljét az a hangulat, amely a tavaszi fáradtság során uralkodik el felettünk.

A testünk figyelmeztet. Takarékra vesz minket, mert tudatni szeretné velünk, hogy vitaminkészletünket feléltük a tél folyamán. Márciusra a testünk magnéziumszintje is olyan mértékűre csökkenhet, hogy már alig tud energiát mozgósítani bennünk. A magnézium ugyanis a szervezetünk energiatermelésének fontos szereplője.

Még ha odafigyelünk is az egészséges táplálkozásra, nem mindig tudjuk biztosítani a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Vagy legalábbis nem olyan mértékben, ami a szervezetünknek kellene. Ha ez történik, akkor jelentkezik az indokolatlan fáradtság.

Tavasszal amúgy is nagyobb az igényünk a mozgásra, a könnyebb ételek fogyasztására, ezért ezzel nagyban segíthetünk magunkon. Érdemes vitaminkészítménnyel is besegíteni a pótlásba, valamint az energiaszintünk stabilitásába. Változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendre kell törekedni, a nagy, a gyomor számára nehezen emészthető ételeket érdemes most kerülni. Ha ennek megfelelően étkezünk, könnyebbnek érezhetjük magunkat. Át lehet térni a napi többszöri, kis adagos étkezésre. A folyadékbevitel mindenkor nagyon fontos, tavasszal különösen ügyeljünk rá.

Ügyeljünk a magnéziumpótlásra is. Mint már említettük, az energiatermelő folyamatok fontos szereplője a magnézium, így azzal helyrehozható életkedvünk, fáradtságunkon felülkerekedhetünk. Tabletta formájában is történhet a pótlás, de az egészséges étrendben szerepelhetnek olyan alapanyagok, amelyek magnéziumban gazdagok. Ilyenek a diófélék, a magvak, a gabonafélék, de a hüvelyesek is.

Bármennyire úgy érezzük, hogy a legkevésbé sem hiányzik a sportolás akkor, amikor erőnk épp elhagy, érdemes valamilyen mozgást végezni. Egy kellemes séta a természetben annyira jót tehet, hogy nem terheli le túlságosan a fizikumunkat, azonban kellő energiát kapunk a természetből és a mozgásból is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)