Jump to content

Tiszta élet, tiszta étel

2020. 04. 15. 19:00

Az életmódváltást csak leírni és kimondani könnyebb. Aki azelőtt hanyagabbul bánt testével, sok mindenre nem figyelt oda, számára egészen új életvezetést kíván az egészségesre való átállás.

Van, aki drasztikusan mégis bele tud kezdeni abba, hogy pozitív irányban változtasson életén. Ennek hátterében vagy betegség állhat, amely választás elé állítja az embert, esetleg a tükör, a mérleg és mások rosszalló tekintete mutat olyat, amelyet nem szeretne látni az ember.

Olyan lépések és változtatások szükségesek fejben és az otthoni készletben is, amelyek megkönnyítik azt, hogy a szervezetünk egészségesebbé válhasson. Olyan étrend kell, amit könnyebb betartani. A diéta szó hallatán amúgy is a koplalásra gondolunk, pedig a tiszta étkezésre való átállás könnyebb, mint gondolnánk.

Először is mindenképp szükség van egy jó nagy adag elhatározásra. Bármennyire is szeretnénk megszabadulni a feleslegtől, a csodabogyók, teák helyett tuningold fel az akaratodat. A fogyás csak másodlagos, sokkal előbbre való az, hogy a szervezet egészségét fenntartsuk, visszaállítsuk. Amikor tudatosan belevágsz az életmód váltásába, felejtsd el, hogy két nap múlva vajon mennyit mutathat a mérleg. Ne nézegesd, dugd el valahová azt a fránya szobamérleget. Koncentrálj a testedre, a lelkedre és az otthoni éléskamrádra.

A másik nagy lépés ugyanis az, hogy rendet tegyél az agyadban és a spájzban. Ez azt jelenti, hogy kíméletlenül ki kell pakolni azokat az élelmiszereket onnan, amelyek nem illenek bele az életmódváltásba. És még ha marad is néhány falat nassolni való, a legnagyobb részben zöldségekkel, gyümölcsökkel, egészséges hozzávalókkal. A rizst váltsd barna rizsre, szerezz be bulgurt, magvakat, a hús is minimalizálható, és akár el is hagyható. Ahogy tavasszal leváltjuk a meleg ruháinkat lengébbre, úgy érdemes könnyedebb alapanyagokkal ellátni bendődet is.

Indítsd a napot turmixszal. Mehet bele zöldség, gyümölcs, chia mag, lenmag, és tej helyett vizet használj az elkészítéshez. Indíts minden tavaszi reggelt így. Sőt, ez nyáron is éppolyan jó.

A tiszta étrend azt is jelenti, hogy lecsökkented a kész ételek vásárlását, fogyasztását, helyette magad készíted el ételekeidet. Ha ez eddig nem így történt, akkor tényleg idő kell ahhoz, meg megszokd, be kell szerezni a hozzávalókat, el kell készíteni, mindezt azonban tervezés előzi meg. Előre kell gondolkozni.

A folyadékfogyasztásra alapjában véve minden évszakban szükséges odafigyelni. Az egészséges életmódhoz ez is hozzátartozik. A folyadékot a víz jelentse. Éhség tapasztalásakor érdemes elfogyasztani egy pohár vizet, mert lehet csak az elme játszik veled. Ha az ivás után úgy érzed, hogy már nem is vagy éhes, akkor tényleg csak szomjas voltál, így nyersz egy kis időt mielőtt újra ennél. Többször és kis adagokban egyél, a tízórai és az uzsonna darabolt zöldséget, gyümölcsöt és magvakat jelentsen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)