Jump to content

Étkezz úgy, mint egy király

2020. 06. 03. 19:00

Az étrendünk nemcsak a testi egészségünket határozza meg, hanem a lelkünkre is hatással van. A karantén idején többen szembesültek azzal, hogy néhány plusz kiló felkúszott ránk. Meglepődünk, pedig mi tehetünk arról.

Napi többszöri beiktatott programunk az étkezés, de amelyet a legfontosabbnak tartanak, az a reggeli. A mondás szerint is úgy érdemes megkezdni a napot, mint egy király, vagyis bőséges és tartalmas reggelivel. Az elmélet jól működik, de sokan hanyagul kezelik a reggeli kérdését. Nemcsak hogy alig esznek valami egészségeset, finomat, hanem eleve kihagyják.

Aki eleve nehezebben ébred reggelente, talán nem is életcélja, hogy álmos szemekkel a reggelikészítésnek álljon neki, pedig az egészsége fenntartása érdekében egyáltalán nem lenne mindegy.

Van, aki reggelizni csak akkor tud, ha már javában délelőtt van és leginkább a már elkészített ételt választja. Sokan arra hivatkoznak, hogy egyszerűen nem képesek korán reggel egy falatot sem lenyelni.

Emlékezzünk csak vissza arra a nyaralásra, amikor a terülj, terülj asztalkám várt a szálloda étkezőjében! Akkor valamiért mégiscsak nagyon jól tudott esni az elénk rakott reggeli. Egy tanulmány is a reggeli fontosságára mutatott rá. Sőt azt is megfogalmazták a tanulmányban, amelyet már őseink is tudtak és alkalmaztak is. A királyként való reggelizés hozzájárul ahhoz, hogy tartani tudjuk testsúlyunkat.

A kutatások során tesztelték a kalóriában szegény reggeli és a kalóriában duskáló vacsora, valamint ennek fordított felállását is. A kutatásban résztvevők eszerint étkeztek, de mindkét csoport napi energia bevitele ugyanannyi volt, csupán az étkezéseknél volt máshogy elosztva. Vagyis egyáltalán nem mindegy, hogy az elfogyasztott energiát milyen mennyiségben és mikor fogyasztjuk el. A reggeli bőséges és egészséges táplálkozás során csak kevésbé emelkedik meg a vércukorszint, és az inzulinválasz is csekélyebb. A magasabb kalóriaértékű reggeli elfogyasztásával nagyobb lesz a termogenézis, amely során a test hőt termel, így a kalóriát hatékonyan tudja elégetni a szervezet. Reggelente elfogyasztott étkezés után tehát a szervezetünk hatékonyabban dolgozza fel a táplálékot és a reggeli jóllakottság egész nap során segít minket, mert napközben és este kevésbé érezzük magunkat éhesnek. A reggeli elhagyása, vagy a kalóriában szegény táplálkozás azt eredményezi, hogy többször érezzük magunkat éhesnek, így estére olyan kiéhezetté válhatunk, hogy a nagyobb kalóriamennyiséget akkor visszük be. Ettől kevésbé tud a szervezetünk hatékonyan megszabadulni, és plusz kilók formájában megmutatkozhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)