Jump to content

Napi 20 perc séta

2020. 06. 08. 19:00

A karantén időszaka bezártságra kényszerített és ez lehet, hogy többeknél a súlygyarapodásban is megnyilvánult.

Míg van, aki az otthonmaradást tudatosan arra használta fel, hogy a bezártság ideje alatt egészségtudatos életmódra váltson, annak életébe beletartozott az egészéges élelmiszerek fogyasztásán túl az otthoni edzésterv kidolgozása. A karantén idejének felszámolása után nemhogy a túlsúllyal kellett szembesülnie, hanem sokkal jobb formában érezhette magát.

Sokaknak ez nem sikerült, és ennek fő okát éppen a bezártságra fogták. Az állandó otthonlét ideje több volt a szabadidő és időtöltés volt a sütés-főzés, evés is. Vége a kifogások keresésének, hiszen most már szinte ugyanúgy működik az élet, mint azelőtt, csak a távolság betartására szükséges figyelni. Az egyéni sportolásra eddig is lehetőség volt, de most, hogy már szabadabban járhatunk, érdemes is útra kelni.

Nemcsak a kirándulásokra van lehetőség, hanem a sétákra is. Sokakat elriaszt az edzőtermi edzések gondolata is. Se pénzt, se időt nem áldoznak arra, hogy egy ilyen környezetben mozgassák meg magukat. A futás ugyan ingyenes, de sokak a nagy elhatározás után szinte azonnal abba is hagyják ezt a mozgásformát, mert nem lelik örömüket benne.

Van azonban egy szintén ingyenes, kíméletes, mégis nagyon hatékony mozgásforma, amelyet ugyancsak bárhol meg lehet valósítani, és ez a séta. Ez ugyanis sokkal könnyebb mozgásforma, mint a futás, de nagyon jó hatással van az egészségre, a fogyást is segíti és még a lélekre is hat.

Ha már gondolatban eldöntjük, hogy valamit tenni kell a fogyás és/vagy az egészség megőrzés érdekében, akkor mondhatni, hogy fél sikert értünk el. Persze mit sem ér, ha gyakorlatban semmit nem teszünk a célunk megvalósításáért. Éppen ezért a kicsi mozgás is több mint a semmi, így már az is eredmény, ha arra rávesszük magunkat. A sétálás az a kíméletes mozgás, amely által nem leheljük ki a lelkünket, nem érezzük kínnak azt, hogy mozgunk. Elég, ha naponta 20 percet szánunk az otthonunk környékén, vagy akár az udvaron történő sétára. Akár a család kedvencének sétáltatását is be lehet kalkulálni, így két legyet üthetünk egy csapásra.

A naponta megejtetett 20-30 perces sétába bele lehet vinni intenzívebb, gyorsabb tempójú lépteket, amelyet aztán megállás nélkül lassíthatunk, majd újból gyorsíthatjuk a lépteinket. A sétához karlendítésekkel adjunk további lendületet magunknak.

Kutatások is igazolták azt, hogy a napi 20 perces sétára való idő áldozása mennyire nagy hatással van az egészségünkre. Akik naponta áldoznak ennyi időt a könnyed mozgásra, vagyis heti szinten legalább 150 percet töltenek mozgással, azok esetében 20%-kal csökkennek az egyes betegségek megjelenése.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)