Jump to content

Tudatos egészségtudat

2020. 07. 01. 19:00

A változás olyakor anélkül is megérkezik az életünkbe, hogy kérnénk, és úgy is, hogy az jót hozna. Van, hogy csak elfogadni tudjuk a helyzetet, máskor azonban némiképp irányíthatjuk is.

A változás azonban általában nem egyik napról a másikra történik meg. Még ha el is döntünk magunkban valamit, annak jele csak sokkal később mutatkozik meg. Az életünket magunk irányítjuk és befolyásoljuk, de sok minden más is hatással van ránk, amely elterelheti figyelmünket és utunkat is. Ha pedig nem a legjobb az az út, amelyen épp vagyunk, akkor jöhet az életmódváltás. A jobb, boldogabb és egészségesebb élet miatt igyekszünk megszabadulni káros szenvedélytől, rossz szokásoktól, beidegződéstől, amelyek észrevétlenül uralták életünket.

A változás első lépcsőfoka az, hogy fejben mit határozunk el. Ha megvan a kitűzött cél, könnyebb az úton maradni. Az, hogy valamiről döntünk, egyáltalán nem jár nagy energiabefektetéssel, de az, hogy meg is tartsuk és céltudatosan megvalósítsuk, már sokkal izzasztóbb. Egyenesen lehetetlen küldetés, hogy olyan irreális célt próbálunk meg elérni, amely egyszerűen elérhetetlen, megvalósíthatatlan.

Az egészséges életmódra való átállás sem azt jelenti, hogy minden, ami egy kicsi örömöt is adott (csoki, néhány korty bor) arról teljességgel le kell mondani. Amennyiben az egészségünket tartjuk fő szempontnak, és az azt támogató életformától reméljük a fogyást, a test alakulását, addig belefér a nassolás is. Ha azonban túl magasra tesszük a mércét és olyan eszközöket, tevékenységeket vetünk be annak érdekében, hogy egy általunk bálványozott külsőt vehessünk fel, úgy nem biztos, hogy meg tudjuk azt közelíteni, de még csak élvezni sem fogjuk az utat és a végeredményt sem biztos.

Az egészség olyan nagy kincs, aminek értékére akkor döbbenünk rá igazán, ha abban hanyatlás lép fel. Éppen ezért minél inkább ki kell tolni azt, hogy az életmódunk miatt betegségek üssék fel a fejüket. Vagyis a mozgás legyen jelen az életünkben naponta, még ha csak séta, kerékpározás formájában is. Ez döntés kérdése, amit fejben határozunk el, de a megvalósítás nélkül mit sem ér.

Az egészséges életmód annak elhatározásával kezdődik, de mit sem ér, ha a gyakorlati szinten megreked. Ennek gyakorlatához nemcsak a mozgás, az egészséges táplálkozás tartozik, hanem a pihentető, megfelelő időtartamú alvás is. A kevés vagy rossz minőségű alvás ugyanis kihat a napjainkra. Az álmosság, a fáradtság nemcsak rossz hangulatot, de faláskényszert is kiválhat, és egy ördögi körré változik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)