Jump to content

Jó a jóga, de csak okosan

2020. 08. 05. 19:00

Ha valamilyen sportot profik űznek, az olyan könnyűen végezhetőnek tűnik. Ám, ha egy kezdő is belekóstol, lehetséges, hogy nem ezt a könnyedséget fogja tapasztalni.

A mozgást bele kellene iktatni az életünkbe, de olyan sportra vágyunk, amelyben jól érezzük magunkat. Érezzük, hogy megmozgattuk izmainkat, de nem támad bennünk az az érzés, hogy csak egyszer legyünk rajta túl, aztán soha többet. A jóga sokak számára vonzó, hiszen nem kell erőltetni magunkat, laza, könnyed mozgásról van szó. Csakhogy a kezdők nem igazán tudnak fontos dolgot a jógáról.

Típusai

Egyes jógatípusok egyáltalán nem valók kezdőknek, mert azok olyan szintű gyakorlottságot igényelnek, amellyel egy kezdő még egyáltalán nem rendelkezik. Nemcsak a gyakorlatokat nem fogja tudni az, aki életében először jógázik, de az iramot sem biztos, hogy képes lesz tartani. Sokan buzdítanak arra, hogy kezdjünk bele a jógába, ami ajánlatos is, mégsem mindegy, hogy kezdőként mibe vágunk bele. Ahhoz, hogy megmaradjon a motivációnk, érdemes a legelején kezdeni. Ha nincs kezdő jógacsoport, akkor a Yin vagy a Hatha órák is megfelelőek lehetnek.

Eszközök, viselet

A jóga lassú mozgásokból tevődik össze és az a lényeg, hogy átmozgassuk a testünket, de nem mindegy, hogy azt miben tesszük meg. A fontos az, hogy jól érezzük magunkat, vagyis az a viselet, amely jógaórán rajtunk van, ne gátoljon semmiben. Az egyik leggyakoribb hiba, amit a kezdő jógások „vétenek”, hogy laza pólót vesznek fel, amely egyes pózokban a nyakukba libbenhet. Vagy nem tudják a gyakorlatokat elvégezni, mert kellemetlen helyzetbe kerülnek, ahogy a póló a nyakukba szalad, vagy pedig nem úgy vitelezik ki a mozdulatokat, mint kellene, mert a feladaton kívül még a ruhájukat is folyton igazgatják. Jógához a testhezálló ruházat való.

A jógamatrac nem urizálás, hanem egy jó matrac segít megtartani a pózokat, ugyanis azon nem csúsznak el a kezek, lábak. Érdemes egy jó minőség matracra szert tenni. A csúszósság elkerülése érdekében a jógán mezítláb vagyunk, mert az is csak a csúszást segíti. 

               

Mozdulatok kivitelezése

Azok, akik még csak először, vagy néhány alkalommal vettek részt jógaórán, ne gondolják, hogy minden pózt azonnal és tökéletesen végre tudnak hajtani. Kezdőként nem is muszáj tökéletesre törekedni, hiszen az akár sérüléshez is vezethet, ez pedig kudarcélményhez juttat. Pontosan az a cél, hogy a jógát megszeresse, és életében helyet csináljon az ember.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)