Jump to content

Éhgyomorral vagy anélkül?

2020. 09. 09. 19:00

Az éhség nagy úr, szokták mondani, átélni viszont kellemetlen. Belső késztetéseink ennek orvoslására motiválnak és ez az evés. Azonban az sem mindegy mit és mennyit fogyasztunk.

Az egészségünk megóvása érdekében érdemes tudatosan étkezni, hogy megfelelő mennyiségű rost és vitamin jusson a testünkbe. Csakhogy az sem mindegy, hogy mikor tesszük.

Főleg akkor nem, ha eljárunk edzeni és feltett szándékunk, hogy megszabadulunk néhány kilótól vagy karban akarjuk tartani a testünket. A legtöbben ezt úgy tesszük meg, hogy az edzés előtt jóval fogyasztunk el ételt, hogy ne legyen a gyomrunk teli, így a mozgást is megkönnyítjük. Mások pedig éhgyomorra edzenek. Megoszlanak erről a vélemények. Van olyan edző, aki azt javasolja, hogy reggel, még étkezés előtt érdemes megmozgatni magunkat, mert azáltal felgyorsítható a fogyás is. Mások pedig az edzést az evés után tennék, hiszen az evéssel megnő az energiaszint és így a mozgás hatékonysága, valamint az eredmény is intenzívebb lesz.

Éhgyomorra

Az éhgyomorra végzett mozgást éhgyomros kardiónak nevezik. Van abban valami, ami emellett szól. Gondoljunk csak bele, hogy üres a gyomrunk, nincs abban semmi plusz és erre még jön a mozgás. Logikus, hogy azt a zsírt bontja le a testünk, amely már adott és a szervezetünk elraktározott. Márpedig mi pontosan ezt szeretnénk. Ha ugyanezt evés után tennénk meg, akkor az ételből nyert energiát dolgozzuk le. Az alvás során még a testünk felhasználja az energiánkat, és a gyomor tartalma is felszívódik. Vagyis ténylegesen üres és ez az állapot nevezhető éhgyomornak. Ezután jöhet a mozgás. Kutatásokkal is igazolták, hogy ez a fajta módszer sokkal hatékonyabb a zsírégetésre, mintha ugyanezt étkezés után tesszük meg.

Ugyanakkor a nagyobb testsúlytól megszabadulni vágyók esetében ez a módszer nem hozza a várt eredményt, mert az éhgyomros kardiózás olyan mértékben sokkolja a szervezetet, hogy azt fel is adják. Ez a módszer azoknak való, akik már csak finomítani, szálkásítani szeretnének testükön. Ugyanakkor a vércukorszint problémájával küzdők és a cukorbetegek kimondottan kellemetlennek érezhetik ezt az edzésmódot, mert szédülés, émelygés léphet fel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)