Jump to content

Mozogj szabadon a szabadban

2020. 11. 28. 19:00

A természetbe való kimozdulás nem old meg minden problémánkat, de sokat adhat az életünkhöz, csak nem veszünk arról tudomást.

Van, hogy ki szeretnénk futni a világból. Vágyat érzünk arra, hogy elhagyjuk otthonunkat, kiürítsük gondolatainkat. A természetben tett séta oldhat a feszültségen. Egy kirándulás az erdőben, a hegyen olyan pluszt ad, ami testi és lelki egészségünket is szolgálja.

A mozgás öröme

A sportolás önmagában is nagyon fontos, de a legjobb, ha azt a szabad levegőn tesszük. Azonban mozgást jelent akár a séta is, és választhatunk más, természetben végzett sportolást is, úgymint kerékpározás, túrázás, futás. A végeredmény ugyan az lehet, hogy elfáradunk, mégis boldogsághormon és megelégedettség járja át a testünket. A mozgás jobb, mint bármelyik bogyó, amelyet leghangoltság, depresszió ellen írnak fel.

A stressz leküzdése

Napi szinten beköltözött az életünkbe a stressz. Mivel azt teljesen kiűzni szinte lehetetlen, így inkább annak leküzdését, az attól való hatékony megszabadulást szükséges megcélozni. A szabadban végzett mozgás kiválóan alkalmas erre. Ha van a családban kutya, akkor egy vel tett séta is megoldást jelenthet (nemcsak a kutyus számára).

A mozgás ugyan nagyon szükséges, mégsem összehasonlítható, ha azt egy edzőteremben vagy a szabadban tesszük meg. Ezt már kutatással is igazolták. A tesztalanyok egyik csoportja erdős területen sétált, míg a másik forgalmas útvonal mellett. A természet közelét élvezők esetében az eredmény nagyon pozitív lett, a forgalmas út mentén gyaloglók azonban közel nem ilyen jó eredményt produkáltak.

Nem mindegy, hogy hol

A városi forgalomban tett séta a testnek jól jöhet, azonban ekkor a test, az agy készenléti állapotban van. Figyelünk az autókra, más közlekedőkre, a jelzőlámpákra, különböző hangokra. Az agyunk nem tud kikapcsolni. A természetben való mozgás azonban növeli a kreativitást, visszatalálhatunk önmagunkhoz, elfelejthetjük a napi gondokat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)