Jump to content

Ne hagyd, hogy legyűrjön

2020. 12. 18. 19:00

A tél többféle nehézséget ad számunkra. A sötétség, a hideg levertté tehet és ezt még megspékelhetik az ilyenkor megjelenő betegségek is.

Nem elég, hogy a több rétegnyi ruhával kell naponta birkóznunk, még a korai sötétedéssel, a hideggel, a nyirkossággal is szembe kell néznünk. És ha mindez még nem lenne elég, akkor a betegségek is támadnak.

Nemcsak a koronavírus jelent most veszélyt, hanem a szezonálisan feltűnő fertőzések is. Ilyenkor alapjában véve nagyobb kedvünk van a fűtött otthonunkba húzódva lenni. Ezzel azonban hanyagoljuk a testmozgást, ám az ünnepek közeledtével egyre több figyelmet szentelünk az ételeknek. Ezzel azonban csak megnehezítjük a saját dolgunkat.

Levertség, fáradékonyság

Az, hogy a hangulatunk és a fittségünk is hanyatlóban van, ráfogjuk az év végére, a hidegre. Tápláljuk a problémát azzal, ha nehéz ételeket eszünk és a szobába gubódzva várjuk a tavaszt. Szükség van a napi szellőztetésre, a könnyed és egészséges étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra ahhoz, hogy ne uralkodjon el felettünk a fáradtság.

Hasfájás, torokfájás

Télen sokkal könnyebben elkaphatunk bármilyen fertőzést, amely járhat hasmenéssel, hányással. A folyadékfogyasztás elmaradhatatlan és ilyenkor körültekintőbben fertőtlenítsünk otthonunkban is. A hasfájás a fertőzések tünete is lehet, de a nehéz ételek is megülik az ember gyomrát. A torokfájás sem mindig csak a szezonális náthás, influenzás betegségek tüneteként jelentkezhet. A túl zsíros ételek mértéktelen fogyasztása miatt a gyomorsav is kifejtheti maró hatását, amely visszafelé áramlik. A kellemetlenség kikezdheti a nyelőcsövet és begyulladhat, amely ugyancsak torokfájásként jelentkezhet.

Hidegben fejfájás

A hőmérséklet- és nyomásváltozás is okozhat fejfájást. A téli időszakban odakint hideg, a lakásban meleg van, amely ugyancsak felelős lehet a kellemetlen fejfájásért. Sok esetben segítséget jelenthet a fájdalom enyhítésében, ha a vállak és a nyak izmait ellazítjuk. Egy kis torna, a végtagok, nyak megmozgatása enyhítőleg hathat. Fejfájást okozhat az elégtelen mennyiségű folyadékfogyasztás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)