Jump to content

Eszel te zöldséget és gyümölcsöt rendesen?

2021. 01. 06. 19:00

Szülőként sokat kell a gyerekeknek magyarázni, hogy miért szükséges zöldséget és gyümölcsöt fogyasztaniuk. A gyümölcsökkel némileg könnyebb a helyzet, mint a zöldségekkel.

Kár azt gondolni, hogy csak a gyerekekre jellemző az, hogy nem fogyasztanak elegendő gyümölcsöt, zöldséget. A felnőttek között is jócskán előfordulnak olyanok, akik kínosan kerülni igyekeznek mindenféle zöldség fogyasztását. Nemcsak a vitaminok bevitelében segítenek ezek a növények, hanem a rostanyag bevitelével segítik az emésztést. Ennek ismerete ellenére nagyon sokan élnek úgy, hogy ügyet sem vetnek a zöldségekre, gyümölcsökre. Ezt a szervezet „meghálálja” és különböző módon fejezi ki köszönetét.

Szagok

Minden embernek megvan a maga egyedi testszaga, amelyet leginkább a genetikai tényezők határoznak meg, de az életmód is befolyásolhatja azt. Kutatásokkal alátámasztották, hogy azok, akik nem ügyelnek a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztására, még a higiénia ellenére is többet verejtékeznek és az izzadság szaga is erősebb.

Szájhigiéniás problémák

A fogak minősége és fehérsége is öröklött, de az étkezéssel tovább lehet befolyásolni annak állapotát. Az egészséges táplálkozás támogatja a fogak épségét, de máskülönben olyan savak és baktériumok keletkeznek, amelyek gyengítik a fogzománcot.

Lehangoltság

Egy jó lakoma nemcsak a szervezetet tölti meg tápanyaggal, de ha azt egy társaság körében ejtjük meg, akkor még jó hangulat is kapcsolódik az evéshez. Ha azonban az ételek között sosem szerepel zöldség, gyümölcs, vagy legalábbis nem fogyasztunk abból, az nemcsak a testünkben mutatkozik meg, hanem mentálisan is. Ha rendre kerüljük a fontos tápanyagokat és rostokat tartalmazó alapanyagok fogyasztását, az a hangulatunkban is megmutatkozik. Az „az vagy, amit megeszel” szólás érvényesülni fog. A nehéz ételek mintha a hangulatunkra is képes lenne rátelepedni.

Emésztési problémák

Nem véletlenül noszogatják a szülők a gyermekeiket a rostban gazdag étkezésre. Jól ismert, hogy a rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag tápanyagok az egészséges emésztést is segítik. Az egészséges bélflóra fenntartásához, az erős immunrendszer kialakításához ez szükséges. Ha tartósan nem fogyasztunk zöldségeket, gyümölcsöket, akkor jelentkezni fognak az emésztési problémák és betegségek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)