Jump to content

Kezdés vagy újrakezdés

2021. 03. 10. 19:00

Itt a tavasz és egyre jobban nyílik a természet. Ezt a kellemes érzést pedig csak növeli a napsütéses órák száma. Még a mozgásra való hajlamunk is megnövekszik.

A téli időszakban kevesebb a lehetőségünk és persze a kedvünk is sokkal ziláltabb. Ahogy kisüt a nap, még a kedvünk is jobbá válik. Amikor több hónapja szüneteltetjük a futást, akkor a visszazökkenést nem mindegy, hogyan kezdjük. Nemcsak az elszántságtól függ, hanem az sem, hogy milyen felszereléssel és milyen távot tűzünk ki magunk elé.

 

Mindegy, hogy a futás kezdéséről vagy újrakezdéséről van szó, kulcsfontosságú a jó futócipő beszerzése. A megfelelő cipő beszerzéséhez pedig azzal is tisztában kell lenni, hogy milyen terepen fogunk futni. Más cipő való a pályán való futásra, mint ha betonon kocognánk. Arra is ügyelni szükséges, hogy a lábfejünk formáját figyelembe véve válasszuk ki a cipőnket. A cipő a legfontosabb ugyan, de a ruházat sem elhanyagolható. Nemcsak a szabása, a kényelmessége a lényeg, hanem a nedvesség elvezetése és a szellőzése. Nők esetében kardinális kérdés a melltartó. A jól tartó, kényelmes és szellőző sportmelltartó.

 

Ha a cipő és a ruházat már adott a futáshoz, akkor a célt kell kitűznünk magunk elé. Bármennyire is vízionáljuk magunk előtt a több kilométeres táv megtételét, az elsőidőkben valószínűleg megközelítőleg sem fog menni. Reálisabb edzéstervet szükséges összeállítani. Olyat, amelyet tartani lehet. Annak nincs értelme, hogy nagy elánnal belevessük magunkat a futásba, de az első nehézség után meg is torpanjon a kedv és a lelkesedés. Az internet lehet a segítségünkre. Tapasztalt futóktól, edzőktől is kérhetünk tanácsot, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Futóklubokhoz is lehet csatlakozni, ahol egészen profi közösség karolhat fel és adhat tanácsot, ötleteket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)