Jump to content

Nemcsak a „mit” a fontos, hanem a „mikor” is

2021. 04. 13. 19:00

Aki diétába vagy fogyókúrába fog, az jól tudja, hogy este már nincs evés. Vagyis figyelmét nemcsak arra szegezi, hogy milyen alapanyagokat vásároljon, hanem arra is ügyel, hogy az elkészített ételt mikor eszi meg.

A „mikor” tehát legalább olyan fontos tényező, ha fogyást szeretnék tapasztalni. Egyes diéták esetében az alapszabály az, hogy este 6 óra után már nem ehetünk semmit. Ahogy közeledik az éjszaka, aktivitásunkból úgy adunk le, készülünk az éjszakára, így a szervezetünk működése is lelassul. Ha éjszakára tömjük meg gyomrunkat, akkor a gyomorban és a belekben pang az elfogyasztott étel. Se a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívása nem működik a legjobban, ugyanakkor a kalóriát sem tudja olyan hatékonysággal égetni, mint napközben.

 

A kor sajnálatos sajátosságává vált, hogy reggelizni sincs időnk, ahhoz szoktunk hozzá, hogy 10 óra környékén töltünk valamit a pocakunkba, hogy el ne szédüljünk. Az ebéd sem biztos, hogy kielégítő, ha egyáltalán szánunk rá időt, így mire hazaérünk, már olyan szinten kiéhezett a szervezetünk, hogy sokkal nagyobb mennyiséget igényel ahhoz, hogy a teltség érzése kialakuljon, mintha többször és kisebb adagokban étkezünk. Ráadásul estére úgy gondoljuk, hogy kijár a jutalom azért, amilyen napot magunk mögött tudunk, ezért zsírosabb, laktatóbb ételekben gondolkodunk, ami kedvez a hízásnak.

Amennyiben az egészséges életmódot szeretnénk választani, úgy mindenképp reggelivel kell kezdeni a napot. Az egészséges tápanyagok megválasztása kulcsfontosságú. A tízórai, az ebéd, az uzsonna és a korai vacsora is kell, de a megfelelő alapanyagok tudatos összeválogatásával.

A nyugodt, pihentető alvás érdekében, valamint az egészséget és a fogyást is segítő megoldás az, ha legkésőbb este fél 7-ig elfogyasztjuk a vacsorát is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)