Jump to content

Fitten a hideg időszakban is

2021. 11. 25. 19:00

A napfényhez már alig tudunk hozzájutni ősszel, de ahhoz, hogy vitamint juttassunk a szervezetünkbe, amely az immunrendszert erősíti, úgy az életmódunkat kell ennek megfelelően alakítani.

Az ősz számos vitaminokban, tápanyagokban gazdal alapanyagot tár elénk. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása alapvetően az életünk részét kellene, hogy képezzék. A modern világunkban már szinte nincs olyan, amit ne tudnánk beszerezni, így az élelmiszerraktárunkat érdemes olyan alapanyagokkal feltölteni, amelyek egészségesek. Ezeket lehet frissen, magában fogyasztani, valamint ételeink készítésekor is szükséges felhasználni. A legjavasoltabb mégis, ha nyersen, mindenféle kezelés nélkül fogyasztjuk ezeket. Ahhoz, hogy a raktárainkat feltöltsük, napi étkezéseinkbe mindezeket be kell illeszteni.

Ősszel kezdünk bele leginkább a teafogyasztásába. A forró ital jót tesz akár a zsírégetésben, a betegségek elkerülésében, valamint felvehetjük a harcot a kórokozókkal szemben.

Ahhoz, hogy a hideg évszak ne viselje meg a szervezetünket, oda kell figyelni az étkezésünkre. Nemcsak a gyümölcs- és zöldségfogyasztásról van szó. Természetesen nagyon fontos a minőség és a mennyiség. Mindenkor érdemes betartani azt, hogy inkább kisebb adagokat és egészséges összetevőkből állítsuk össze étkezéseinket. A nasi is egészséges legyen, amely ugyancsak jelenthet gyümölcsöt és zöldséget, magvakat. Természetesen kerülni szükséges a cukrozott üdítők fogyasztását. Ha pedig már a folyadékfogyasztásról van szó, akkor a hidegebb évszakok ellenére is gondoskodni kell a napi legalább másfél liternyi vízfogyasztásról.

Ha a bélflóránk állapota jó, az azt jelenti, hogy az immunrendszerünk is képes megküzdeni a baktériumokkal és vírusokkal. Az amúgy is kritikusabb őszi-téli időszakban ugyanis aktívabban megjelenhetnek a betegségek. Ezért érdemes a már unalmasig említett zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett teljes kiőrlésű gabonafélékkel, élőflórás tejtermékekkel fenntartani a bélflóra egyensúlyát.

A fitten tartásunk másik kulcsa a mozgásban van, amely nemcsak kellemes időtöltés, de még a stressz elűzésében, a napi gondokról való elterelésben is segíthet. Elegendő egy kellemes séta, belevonhatjuk az amúgy is aktuális kutyasétáltatást. Útra kelhetünk családi kerékpározásra. A mozgás kihatással van ugyanis az mentális és fizikai egészségünkre.

Akkor érezzük fitten magunkat, ha testünket és lelkünket is könnyűnek érezzük. Szükséges megtalálni az olyan tevékenységeket, amelyek a lélekre is jó hatással vannak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)