Jump to content

Ébreszd fel a tested!

2022. 05. 23. 19:00

Azt mondják, hogy minden agyban dől el. A fogyókúra, az életmódváltás és az attól remélt fogyás is agyban dől el, de semmit nem ér, ha nem társul ahhoz a megvalósítás.

Az újévi fogadalmak nagy része szólhat arról, hogy megkísérlik az életmódváltást, a mozgás aktív beiktatását a mindennapokba. Ez elméletben nagyon egyszerű, de aki gyakorló újrakezdő, az azt is tudja, hogy milyen nehéz ténylegesen megvalósítani. Ilyenkor talán elképzelhetetlennek tűnik, hogy megtapasztaljuk a mozgás olyan szintű igényét, hogy azt jó szájízzel, saját akaratból tegyük. Vagyis igényünk legyen a napi sportra.

Általános, hogy gyorsan szeretnénk sok és/vagy látványos változást látni. Ez még akkor is nagy megterhelés a szervezetnek, ha semmilyen egészségügyi problémánk nincs. Aki azonban küzd valamivel, vagy gyógyszert szed, fontos lenne először orvos véleményét kikérni. Egy általános kivizsgálás (EKG, labor, szívultrahang) még annak sem árt, aki egészségesnek érzi magát, ugyanis a feltáratlan és tünetmentes eltéréseket így korán fel lehet fedezni és kezelni.

Az újrakezdés azt feltételezi, hogy van már tapasztalatunk a rendszeres mozgásról és az azzal járó változásokkal. Hogy miért engedjük el magunkat? Arra ahány ember van, annyi válasz létezik. Annyi biztos, hogy azért kezdünk bele újból, mert megelégeljük a súlygyarapodást, esetleg az egészségi állapotunkban is tapasztaltunk már valami olyat, ami megijesztett.

Megerősítést adhat, ha visszaemlékszünk arra az időre, amikor bomba formában éreztük magunkat. Ez magabiztosságot, megerősítést adhat ahhoz. Belekezdeni talán nem is olyan nagy feladat, de tartósan az életünk részévé tenni a mozgást és az egészséges életmódot, az embert próbáló.

Mielőtt a 30 évvel fiatalabb énünk képét nézegetjük, maradjunk meg a realitások talaján. Az idő telik felettünk. Korral nehezebben mehetnek le a kilók, valamint a bőr is veszíthet ruganyosságából. A fogyás, a testformálás megvalósulhat, de a bőr egyensúlyának visszaállítása extra feladat. Éppen ezért reális célokat kell kitűzni. Ne várjuk azt, hogy némi fogyással, csinosodással az időben visszafelé fogunk haladni.

Adjuk magunknak időt. Ne várjuk, hogy néhány napos, hetes edzés után látványos eredményt tudunk produkálunk. A súlyfelesleg sem pillanatok alatt rakódott le, eltűnni sem úgy fog. Ezért felesleges „belehalni” a mozgásba. Legyen az inkább élvezetes, és a mozgás szeretetéért végzett.

Habár az elégedetlenség vezethet arra, hogy belekezdjünk újból a mozgásba, de ne a saját testünk gyűlölete vezéreljen. Fontos, hogy a pozitivitás vigyen előre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)