Jump to content

Kívül és belül is szépít és épít a görögdinnye

2022. 07. 23. 19:00

A nyár tele van lehetőségekkel. Nemcsak élményekben, de ízekben, kínálatban is sokat ad.

Nem tudom ki hogyan van vele, de imádok a fáról, bokorról leszedni gyümölcsöket és ott, helyben elfogyasztani. Ilyenkor nemcsak az ízeket érezzük, hanem az illatok is sokkal intenzívebbek, így az élmény is egészen más. A nyárban az az egyik legjobb, hogy annyira sokféle zöldséggel és gyümölccsel lep meg minket a természet (akár a saját kertünk), hogy érdemes a táplálkozásunkat is ehhez megfelelően időzíteni. Azaz olyan alapanyagokból készítsük el az ételeinket, amelyek éppen szezonálisan teremnek.

Már unalmasig emlegetem, hogy imádom a nyarat a friss zöldségek és gyümölcsök miatt, de van egy extra kedvenc. Rostokban, vitaminokban gazdag lédús. Mi az? Akárcsak a vicc: Ha feldobod zöld, ha leesik piros. Mi az? Naná, hogy a görögdinnye.

Amikor szezonja van, akkor nálam az összes étkezést kiválthatja ez a gyümölcs. Képes vagyok reggel, délben és eset is azt enni. De kiváló desszert és ital alapanyag is. Fogyasztásával feltöltjük a sejtjeinket folyadékkal és vitaminokkal. A görögdinnye fogyasztásával tényleg sejtszinten hatunk a testünkre. Olyan vitaminokkal teli finomságról van szó, amelyet élvezet majszolni és nemcsak az íze miatt, hanem a hatása is szuper.

 

Méghozzá…

A benne lévő vitaminoknak hála a bőr kollagéntermelésére is hatékony. Nemcsak pillanatnyi hatás mindez, ugyanis az aktívabb kollagéntermelődés a bőr vastagságát eredményezi, ezáltal pedig kevésbé jelentkeznek a ráncok.

Mivel antioxidánsokban is gazdag gyümölcsről van szó, így a bőr egészségéhez is hozzájárul. Természetesen hidratál, de lassítja az öregedést is. A benne lévő vitaminok elősegítik azt, hogy a bőrápolás belülről megkezdődjön, hiszen extra ápolásban, hidratálásban részesítik a bőrt.

Az UV-sugárzás ezekben a napokban nem kímél minket. A dinnye fogyasztásával azonban a szabad gyökök ellen is felvehetjük a küzdelmet csupán azzal, hogy jóízűen fogyasztunk a lédús gyümölcshúsból. Sőt a dinnyehéj nemcsak a háztáji állatok csemegéjévé válhat, és nem kell a kukában végeznie sem. A héjból készített maszk hűsíti, hidratálja a bőrt. Akár napégés utáni kezelésre is kiváló, de egyes bőrhibáknak is enyhülést jelenthet.

A görögdinnye tehát kívül és belül is tápláló finomság, amelyet a nyár folyamán érdemes bevetni. Sőt, mivel fogyasztásával hamar teltségérzésünk lesz, sok folyadékot tartalmaz, így akár fogyókúraként is felhasználható.

Ha azonban úgy gondolod, hogy mindez semmi, akkor adunk néhány tippet, amihez a görögdinnyét felhasználhatod.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)