Jump to content

Itt az ősz, indulhat az inhalálás

2023. 10. 19. 19:00

Köhögsz? Inhalálj! Fáj az arcod, a homlokod? Inhalálj! Csorog az orrod? Inhalálj! Vajon mindegyik esetben hatásos és gyors segítség lehet az inhalálás?

Az inhalálás az a folyamat, amely során gázok vagy apró részecskék formájában juttatjuk be a hatóanyagot a szervezetbe a légzőrendszeren át. Az inhalálásnak előnyei és hátrányai vannak, és a használata különböző helyzetektől és céloktól függ.

 

Előnyei lehetnek

Az inhalálás során a hatóanyagok gyorsan felszívódnak a tüdőből a véráramba, ami azonnali vagy gyorsan érezhető hatást eredményez. Mivel a hatóanyagok közvetlenül a légzőrendszerbe kerülnek, általában kisebb mennyiségekre van szükség a kívánt hatás eléréséhez.

A szájon át történő bevitellel ellentétben az inhalálás során elkerülhető a gyomor irritációja, mivel a hatóanyagokat nem kell emésztőenzimeknek kitenni.

Hátrányai lehetnek

A hosszú távú inhalálás károsíthatja a tüdőt és okozhat légzőrendszeri problémákat, különösen, ha a személy dohányzik vagy olyan száraz inhalálószereket használ, amelyek irritálhatják a légzőrendszert.

Az inhaláló eszközöknek pontosan be kell állítaniuk a megfelelő adagot, különben túladagolás vagy aluladagolás lehetősége áll fenn. 

Kinek és mikor ajánlott?

Asztma és más légzőszervi betegségek esetén az inhalálókészülékek használata szükséges lehet, mert így gyorsan, célzottan megtörténhet a gyógyszerek adagolása.

Fájdalom csillapításában is fontos szerepe lehet.

 

Gyógynövényes inhalálás

Nemcsak gyógyszert lehet inhalálni, hanem a gyógynövényekből származó illóolajok vagy gőzök is be lélegezhetők. Ezt aromaterápiának is nevezik.

A gyógynövények által kibocsátott illóolajoknak lehet relaxáló hatásuk, vagyis csökkentheti a stresszt és a szorongást, és segítheti a jobb alvást.

Az aromaterápia segíthet az érzelmi egyensúly fenntartásában. A levendula vagy a citromfű segíthet a jó közérzet fenntartásában.

Bizonyos gyógynövények (például eukaliptusz vagy mentol) enyhíthetik az orrdugulást és segíthetnek a légúti problémák, például megfázás vagy allergia tüneteinek enyhítésében.

Néhány illóolaj (levendula, borsmenta) enyhe fájdalomcsillapító hatású is lehet.

Akár a jobb hangulat, vagy az alvás minőségének javítása érdekében is belekezdhetsz az inhalálásba.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)