Jump to content

Ha fáj, este még jobb fáj

2024. 02. 18. 19:00

Egyik betegség leterít, másikat lábon kihordva, szinte észrevétlenül vészeljük át. Amelyik betegség azonban eluralkodik felettünk, még annak is más érzete van este.

Gyerekeken lehet a legjobban megfigyelni, de talán magunkon is éreztük már annak a jelét, hogy amikor betegek vagyunk, akkor napközben sokkal jobb a közérzetünk, könnyebben elvagyunk, de ahogy esteledik, mintha újult erővel térne vissza a betegség.

A fájdalom felerősödhet, pedig napközben már akár azt a hiú ábrándot is kergethettük, hogy leküzdöttük a tüneteket. Ugyanez figyelhető meg a gyerekek esetében is. Napközben egész jókedvűen játszhatnak – lehet, hogy a gyógyszer is segít -, majd estefelé megint kedvetlenebb, bágyadtabb és még a láz is elkezdhet tombolni.

Azt már tudjuk, hogy az alvás-ébrenléti állapotunkat a cirkadián ritmus határozza meg. Ahogy besötétedik, a melatonin nevű hormon szintje megemelkedik, hogy elálmosodjunk és aludjunk. Úgy tűnik, hogy a szervezetünknek ez a biológiai órája nemcsak az alvásra, hanem a betegség súlyosbodására is hatással van.

A cirkadián ritmusunk ugyanis mozgósítja az immunrendszert, méghozzá éjszaka. Ilyenkor állítja hadba a „katonáit”. A kórokozókkal szemben küzdő sejtek vegyi anyagokkal igyekeznek megsemmisíteni a „betolakodókat”. Ezek a kéretlen vendégek okozzák ugyanis a fájdalmas és/vagy kellemetlen tüneteket.

Amikor este azt érezzük, hogy visszaestünk az előző napi állapotba, pedig napközben már egészen jól voltunk, akkor nem az érzetünk csal, hanem a szervezetünk harcol. A cirkadián ritmust követve, éjszakára indul a hadjárat a mikroorganizmusok ellen. Vagyis azért érezzük magunkat annak ellenére cudarul, hogy nappal egész jól elboldogultunk, mert ebben az időszakban munkálkodik a legaktívabban és leghevesebben az immunrendszerünk.

Ráadásul este a fájdalmakat is sokkal intenzívebben érzékeljük, amelyre a hormonháztartás is hatással lehet. Főleg a téli, a napsütéstől mentes időszakban, amikor a napfény nem vagy alig ér és ettől nemcsak a hangulatunk lehet rosszabb, hanem a hormonműködést is befolyásolja. A nap nemcsak meleget ad, hanem a boldogsághormon is aktívabban termelődik. Ha ebből kevesebb van, akkor a fájdalom is nagyobb lehet, valamint számolni kell azzal is, hogy a szervezet vitaminkészlete is lecsökken és nem tud úgy küzdeni a kórokozókkal szemben.

Az pedig már inkább pszichológiai hatás, hogy este mindenki alszik, de aki fájdalommal küzd, az nem szeretne felébreszteni másokat, ugyanakkor a tünetek nem hagyják pihenni. Ilyen esetben az éjszaka fárasztó és sokkal hosszabbnak tűnik.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)