Jump to content

Vedd rá magad, de csinálj hozzá tervet és kedvet!

2024. 03. 10. 19:00

Rossz idő, hideg, korán sötétedés. Még számtalan indokkal bújhattál ki a betervezett mozgás elől. Pedig, ha valamit el akarsz érni, azért bizony tenni is kell.

Te is számtalan nap elhatároztad, hogy „ma” kezded el a mozgást? Mesélj, hol tartasz benne? nagyon sokan vagyunk úgy, hogy a gondolati stádiumban megragadt mindez és valahogy cseppet sem akar bekúszni a gyakorlatba.

Márpedig valamit tenni kéne azért, hogy a hájacska eltűnjön, a mérleg egy sokkal barátságosabb számot mutasson. Ok, az egészséges étkezés nagyon fontos, de az nem minden. Attól a test alakítása nem fog végbe menni, márpedig, ha nem petyhüdt bőrt akarsz magadon látni, akkor azért dolgozni kell. Nincs mese, rá kell venned magad a mozgásra. Hogy nagyobb legyen a motiváció és ne egyszeri alkalommá minősüljön a terv, érdemes bevetned némi taktikát magad ellen, mellett.

Egyáltalán bármilyen mozgásra ösztönözni magadat kihívás lehet, pláne, ha azelőtt köszönő viszonyban sem voltál vele. Ha már belefogsz, csináld okosan!

Célok: Határozz meg magadnak konkrét célokat. Mennyire szeretnéd letornázni a súlyodat, min szeretnél változtatni.  

Ne várj túl sokat: Adj időt magadnak. Biztosan nem lesz eredménye az egyszeri mozgásnak. És azt sem várhatod el magadtól, hogy a semmiből hosszabb távokat megtegyél, vagy húzós edzéseken lenyomjál.

Készülj: Készítsd össze a futáshoz, edzéshez szükséges felszereléseket és ruházatot előző este, hogy reggel könnyebben neki tudj állni a mozgásnak. Valamit erős utalás legyen arra nézve, hogy igenis dolgod van, menned kell.

Tervezz időben is: Ne csak a célod legyen belőve, hanem az is, hogy mely napokon szánsz időt magadra. Az legyen minden héten a mozgás napja, amit szent és sérthetetlen. Mire észbe kapsz, életed részévé fog válni.

Szerezz barátot: Ha egyedül nehezen veszed rá magad a mozgásra, akkor keress valakit, aki ugyanolyan szívesen szabadulna meg a fölösleges kilóktól és azért tenni is akar. Sokkal motiválóbb lehet az együtt mozgás és egymást húzhatjátok a nehezebb időkben.   

Állíts össze listát: Talán a zene lehet az egyik legjobb, ami ritmust és kedvet ad a mozgáshoz, ezért készíts  magadnak egy, külön a sportoláshoz összeállított zenei listát. Ha ötvözni szeretnéd a mozgást az olvasással, de a kettő együtt nem valósítható meg, akkor a hangoskönyv mégis megteremtheti ezt a lehetőséget.  

Legyél erős: Ne hagyd, hogy egy rossz nap vagy két lemaradás eltántorítson a céljaidtól. Vegyél erőt magadon és csináld.

Legyél rugalmas: Persze az élet nagy rendező, és elképzelhető, hogy a mozgásra kitűzött napodat valami felülírja, de ne hagyd, hogy egy egyszeri alkalom teljesen kiölje belőled a szándékot.

Jár a jutalom: Ha elértél egy célkitűzést, jutalmazd meg magadat és tűzz ki újabb célt.

Kerüld a túlzást: Igyekezz ne átesni a ló túloldalára. A mozgás ne uralja az életedet. Legyen fontos szerepe annak, de azért ennél sokkal rugalmasabban kell kezelni és a sport támogassa az életedet, ne fordítva.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)