Jump to content

Édesszájú vagyok, az édességről nem mondok le. Biztos?

2024. 03. 13. 19:00

A túlsúly népbetegség és ennek egyik oka az túl sok cukorfogyasztás. Ráadásul a súlygyarapodás csak az egyik probléma, amit a cukorfogyasztás okoz.

Csokoládé, üdítők, chipsek és még megannyi finomság, amely cukorral ízesített. Nem is kell ahhoz édességnek lennie egy-egy terméknek, hogy cukrot tartalmazzon. Mindez hosszú távon különféle egészségügyi problémákhoz vezethet.

A szervezet azonban jelzi, hogy túltelítődött. Vannak tünetek, amelyek segíthetnek felismerni, hogy ideje visszafogni magunkat.

Fokozott sóvárgás az édességek iránt: nem bírsz ellenállni a csokinak, igazából semminek sem, ami édes? Ha rendszeresen kívánod a cukros ételeket és italokat, bizony cukorfüggőnek mondhatod magadat.

Labilis energiaszint: A túlzott cukorfogyasztás hatással van az energiaszintre. Ugyan a cukor rövid távon energiát ad, de nem sokkal később z energiaszint hirtelen leesésével is jár.

Szomjúság: A sok bevitt cukor miatt megemelkedik a vércukorszint, aminek következtében a szervezet több vizet igényel. Emiatt érezheted magad szomjasnak és ha ezt a szükségletedet kielégíted az a vizeletürítésben is megmutatkozik.  

Fáradtság: Hirtelen energiával lát el a cukor, de mivel ugyanolyan hamar el is veszíted ezt a magas energiaszintet, úgy hamar megmutatkozhat a fáradtság is.

Testsúlyprobléma: Az egyik leglátványosabb és legutálatosabb eredménye a  túlzott cukorfogyasztásnak nem más, mint az úszógumik megjelenése és a mérlegen látott nem kívánt eredmény.  

Bőrprobléma: A szem a lélek tükre, de a bőr is megmutatja, hogyan van a testünk. Ha pattanások és más bőrproblémák jelentkeznek, könnyen lehet, hogy a cukor miatt van.

Fogszuvasodás: A legtöbben utálunk fogorvoshoz járni, de ha imádod az édességet, akkor számolnod kell a fogszuvasodással

Szív- és érrendszeri probléma: A túlzott cukorfogyasztás olyan kockázattal is jár, hogy megnövelheti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Ezek a tünetek más miatt is bekövetkezhetnek, de érdemes odafigyelni ezekre és számot kell venni, hogy milyen szokásaid vannak.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)